Zambiai szigor a kínai bányaipari befektetőkkel szemben

Zambia, Kína – Államosítottak egy kínai kézben lévő bányát Zambiában. A bányászati miniszter azzal indokolta az ideiglenes államosítást, hogy a kínai cég nem tartotta be a szerződés feltételeit. Nem ügyelt a dolgozók biztonságára, nem vette figyelembe a környezetvédelmi törvényeket és a könyvelésében is szabálytalanságok voltak.

A miniszter szerint nem volt földalatti mentőállomás a bányászok számára, pedig ezt a kínai cég többször megígérte. A környezeti ártalmakra fütyültek a kínaiak. A konfliktusok folyamatosak voltak, mióta 2011-ben a sztrájkoló bányászok agyonvertek egy kínai menedzsert a Collum Coall bányában.
 A pénzügyek sem voltak világosak: a zambiai kormány ma sem tudja, hogy mennyi szenet termeltek ki a bányában, és hogy a befizetett adó arányban van-e a nyereséggel. Kína több mint 2 milliárd dollárt fektetett be Zambia bányászatába. Mindez ötvenezer munkahelyet jelent. A két ország közötti kereskedelem is jelentős. 2011-ben ennek értéke 3,56 milliárd dollár volt.
  Mi lesz a kínai cégtől visszavett bányavállalattal? Ha találunk alkalmas vevőket, akkor újra tendert írunk ki- jelentette ki Zambia bányászati minisztere miután közölte: a Collum Coal bánya ismét állami tulajdonba kerül, mert a kínai tulajdonos megsértette a szerződéseket Zambiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez