Magyar cégek kitörési lehetőségei Kuvaitban

Magyarország, Budapest- A magyar kutatás-fejlesztési, innovációs cégek számára komoly kitörési lehetőséget jelent bekapcsolódni az Öböl-menti országokban, köztük Kuvaitban a nemzeti fejlesztési tervek megvalósításába – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán az első Magyar-Kuvaiti KFI Workshop megnyitóján, Budapesten.

    Az államtitkár szerint leginkább az élettudományok, az energia, a vízkezelési, az információs és kommunikációs technológiák területeken kínálkozik jó lehetőség az együttműködésre.
    A kétnapos rendezvény megnyitóján az államtitkár emlékeztetett arra, hogy  a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a kuvaiti National Technology Enterprises Company (NTEC) a közelmúltban megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi, hogy a technológiákban, innovációban élenjáró magyar cégek lehetőséget kapjanak bekapcsolódni a fejlesztési projektekbe.
    Az államtitkár kiemelte: Kuvait a világ olajtartalékának mintegy 10 százalékával rendelkezik, napi olajkitermelése meghaladja a 2,5 millió hordót, ezzel az OPEC-tagállamok között a negyedik helyen áll. Az olajból származó bevételek adják Kuvaitban az állami jövedelem 80 százalékát, az exportbevétel 95 százalékát. Magyarország és a magyar cégek érdeke, hogy jelen legyenek a kuvaiti gazdasági elképzelések kivitelezésében – tette hozzá.
    Szijjártó Péter három fontos célt nevezett meg a magyar-kuvaiti együttműködésben: az egyik a kuvaiti 5 éves nemzeti fejlesztési tervbe való bekapcsolódás. A terv költségvetési főösszege meghaladja a 130 milliárd dollárt, számítások szerint évente 15-25 milliárd dollár közötti összeget fordítanak infrastruktúra és technológiai fejlesztésre.     
    Másik cél, hogy Magyarország felkerüljön a kuvaiti befektetési térképre. Kuvait az állami bevételek 10 százalékát független pénzügyi alapba folyósítja, amely általában külföldi alapokba fektet be. A kuvaiti befektetési hatóság londoni irodájának vezetője március 20-án Budapestre látogat, hogy tájékozódjék a magyar befektetési lehetőségekről – mondta az államtitkár.
    Harmadik célnak nevezte az államtitkár, hogy a magyar kutatás-fejlesztési kapacitásokat erőteljesen bekapcsolódjanak az arab fejlesztési projektekbe. A magyar kormány a kutatás-fejlesztésre, innovációs tevékenységre komoly hangsúlyt fektet, mivel a válság után akkor tud az ország erős lenni, ha az erős termelő szektor mellett erős kutatás-fejlesztési, innovációs szektor is működik – tette hozzá.
    Szijjártó Péter megemlítette azt is, a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság május 7-én és 8-án ülésezik Budapesten, és a tanácskozás fórumot teremt arra, hogy intézményesítsék a magyar vállalkozások lehetőségét az arab fejlesztési projektekben.
    A workshop kapcsán az államtitkár rámutatott, a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálásával 250 magyar céget találtak alkalmasnak arra, hogy részt vegyen a kuvaiti együttműködésben, közülük 50-ről bemutató prezentáció készül, ebből 25-nek van lehetősége bemutatkozni személyesen szerdán.
    Anas Meerza, a NTEC ügyvezető igazgatója, a kuvaiti delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy országuk a magas színvonalú technológiák számára hosszú távú felvevő piacot jelent, és a budapesti rendezvényen igyekeznek feltérképezni a mindkét ország számára kedvező technológiai együttműködési lehetőségeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez