Minden külföldi menjen haza Észak-Koreából!

Észak-Korea, Phenjan –  Erre szólítják fel a külügy munkatársai az ott élő külföldieket, beleértve a diplomatákat is. Azt közlik velük, hogy április 10-e után Észak-Korea már nem képes garantálni a biztonságukat.

Oroszország phenjani nagykövetsége is kapott ilyen figyelmeztetést, de Lavrov külügyminiszter szerint még nincs döntés a nagykövetség bezárásáról. Phenjanban Oroszországnak és Kínának van a legnagyobb nagykövetsége. Kína a hírek szerint intenzív diplomáciai tárgyalásokat folytat Washingtonnal a koreai rendezés ügyében.
  Közben Fidel Castro is megszólalt a koreai válság ügyében. Kuba nyugdíjas vezére visszaemlékezett 1961-re, amikor a rakétaválság miatt az egész világ az atomháború szélére került. Akkor a Szovjetunió meghátrált, kivonta rakétáit Kubából és a válság elmúlt. Akkor, a hidegháború csúcspontján, éles szembenállás volt a Nyugat és a Kelet között. Ma erről szó sincs, ezért hajlanak szakértők arra a véleményre, hogy Észak-Korea fenyegetéseit nem kell halálosan komolyan venni. Annál kevésbé, mert az észak-koreai csapásmérő rakéta egységek nagyon közel vannak a kínai határhoz, vagyis a nagy szövetséges a döntő pillanatban könnyen beavatkozhat. Azt viszont senki sem tudja, hogy Peking mennyire tudja kontrollálni Észak-Korea új urát, Kim Dzsong unt, az Ifjú Generálist, aki harcias nyilatkozatokra építi hatalmát Észak-Koreában, ahonnan napokon belül távozniuk kell a külföldieknek…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez