Obama: senki sem akar konfliktust a koreai félszigeten!

Koreai félsziget, Egyesült Államok – Az Egyesült Államok elnöke első ízben beszélt a koreai helyzetről a nyilvánosság előtt.”Észak-Koreának fel kell hagynia a problémák háborús megközelítésével. Senki sem akar konfliktust a koreai félszigeten.

Észak-Koreának be kell tartania az ENSZ BT határozatait!”- hangsúlyozta az amerikai elnök azt követően, hogy a Fehér Házban találkozott Ban Ki Mun ENSZ főtitkárral.
Közben a katonai hírszerzés /DIA/ első ízben tett közzé olyan értékelést, mely szerint Észak-Korea rendelkezhet olyan atomfegyverrel, melyet a rakéták robbanófejeként lehet használni. Ez a miniatürizálás komoly technológiai színvonalat feltételez. A DIA szerint Észak-Korea immár rendelkezik ilyen kisméretű atombombával. Erre különben Kim Dzsong un is utalt egyik háborús beszédében, de Észak-Koreában soha nem lehet tudni, hogy hol válik el egymástól a blöff és a valóság. Dél-Koreában máris közölték a hadügyminisztérium szakértői, hogy ők a maguk részéről kételkednek abban, hogy Észak-Korea rendelkezne ilyen kis atombombával. A DIA egyébként maga is nagyon óvatosan fogalmazta meg az álláspontját jelezve, hogy megbízható információi nincsenek. Az amerikai katonai hírszerzés azt is közölte, hogy a koreai rakéták nagyon bizonytalanok és egyáltalán nem valószínű, hogy képesek lennének olyan célpontokat eltalálni, amelyekről az észak-koreai propaganda rendszeresen beszél. Phenjanban azt állítják, hogy még Guam szigetén is képesek csapást mérni az amerikai rakétavédelemre. Ez az amerikai támaszpont több mint 3000 kilométerre van Észak-Koreától. Az egész világon aggodalommal várják április 15-ét, mert Észak-Koreában ekkor ünneplik a rendszer alapítójának, Kim Ír Szennek a 101-ik születésnapját. Nincs kizárva, hogy az unoka, az Ifjú Generális  erre a napra időzít valamilyen “születésnapi ajándékot” Észak-Korea és a világ számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez