Makaó, a világ kaszinó fővárosa a kínai gengszterek paradicsoma lenne?!

Kína, makaó – Nem kisebb ember állította ezt, mint a világ egyik leggazdagabb embere, akinek a legtöbb kaszinója van Las Vegasban és Makaón. A 79 éves amerikai Sheldon Adelson Hongkongban tanúskodott egy perben, amely a makaói kaszinók engedélyezési eljárását firtatta.

Egy hongkongi üzletember ugyanis beperelte az amerikai milliárdos cégét mondván, hogy az 328 millió dollárt ígért neki bizonyos kaszinó engedélyek megszerzéséért. A pénzt végül is az amerikai milliárdos nem fizette ki. Miért? Mert egy másik céggel közösen kapta meg az engedélyt és a másik cég szerinte a triadok fedőszerve volt! A triadok, a kínai maffia nagyon nagy úr volt Makaón még a portugál gyarmati időkben. Ám 1999-ben, amikor Kína ellenőrzése alá került Makaó, a rendőrség szigorúan leszámolt a triadokkal, amelyek addig a kaszinók nem hivatalos pénzbehajtói voltak. A Törött Fogú Ven rendszeres szereplője volt a lapok bűnügyi krónikáinak. Makaón eddig illet azt gondolni, hogy mindez már a múlt és ezért az amerikai milliárdos kínos vallomása felkavarta az állóvizet. A saját fészkébe piszkít!- írta egy hongkongi lap az amerikai milliárdosról, akinek döntő szerepe volt abban, hogy Makaó megelőzte Las Vegast. Tavaly Makaó kaszinóiban 38 milliárd dollárt játszottak el, Las Vegasban csak 6-ot! Ma már Adelson is sokkal nagyobb pénzt csinál a volt portugál gyarmaton, mint Las Vegasban.
  Mit szólnak mindehhez a hatóságok Makaón, hiszen végül is ők adták ki a kaszinó engedélyeket? A helyi vezetők vizsgálatot követelnek, hiszen ők is gyanúba kerültek: pénzért árulták a kaszinó engedélyeket! Az ügy annál is kínosabb, mivel Kína új első embere átfogó kampányt hirdetett a korrupció ellen. Ha igaz, amit az amerikai milliárdos állít, hogy Makaó a kínai gengszterek, a triadok paradicsoma, akkor bőven van ok a vizsgálatra. Ám nagy kérdés, hogy a kaszinók háza táján hányan lelkesednének egy ilyen vizsgálatért és ki akarna veszélybe sodorni egy 38 milliárd dolláros kaszinó birodalmat Makaón,amely már messze megelőzi nagy vetélytársát, az amerikai Las Vegast…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez