Az Európai Unió büntetővámot vet ki a kínai napelemekre?

Kína, EU-Brüsszel – 30%-os vagy még nagyobb vámot  javasol Karel de Gucht kereskedelmi biztos-értesült a Reuters. Ez radikálisan visszavetné a kínai behozatalt az Európai Unió országaiban. Kína 21 milliárd euro értékben exportált napelemeket az Európai Unió tagországaiba.

2009 és 2011 között megnégyszereződött a napelemek gyártása Kínában és csak a kínai termelés meghaladja a globális piac összkeresletét! Emiatt dömpinggel vádolják Brüsszelben Kínát. Az Egyesült Államok már kivetett vámot a kínai napelemekre. Kína, az Egyesült Államok és Németország a világ három legnagyobb napelem gyártója, ugyanakkor egyben a legnagyobb napelem piaca is. Merkel kancellár legutóbb Pekingben azt mondta, hogy Németország nem akar kereskedelmi háborút indítani Kína ellen a napelemek exportja miatt.
  Ha elfogadják a kereskedelmi biztos javaslatát, akkor az június 6-án léphet hatályba. Az év végéig elő van irányozva egy türelmi periódus. Ebben az időszakban egyeztető tárgyalások folyhatnak Brüsszel és Peking között. Az Európai Uniónál óvatosan kell manővereznie, mert Kína a második legfontosabb kereskedelmi partnere. Dinamikusan nő az európai export Kínába, és a jövőben több tagállam épp a kínai piac révén szeretne kijutni a recesszióból. Egy esetleges kereskedelmi háború ezt aligha segítené elő. A német napelem gyártó cégek viszont komoly gondokkal küszködnek és ezért támogatják a tervezett európai  büntetővámot a kínai napelemekkel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez