Halálra ítélik-e a korrupt minisztert?

Megkezdődött a kínai vasútügyi miniszter pere, amely halálos ítélettel is végződhet. A minisztert 4% elvtársnak nevezték a Mennyei Birodalom központjában.

Hatalmas vagyont halmozott fel Liu Csijün /Liu Zhijun/ miniszter 2003 és 2011 között, amikor a vasútügyi minisztérium élén állt. A milliárdos szerződésekből lecsípett 4% is szépen hozott a konyhára, de sok vállalkozó azért fizetett nagy pénzeket, hogy a minisztérium ellenőrei csukják be a fél szemüket! Így sok vasútvonal nem felel meg a biztonsági előírásoknak, a szupergyorsvonat pályája nem alkalmas arra, hogy a vonatok igazán gyorsan menjenek etc. 2011-ben volt is egy szörnyű baleset, amikor a szupergyorsvonat katasztrófája következtében 40 ember meghalt és sokan megsérültek. A minisztérium nagy sietve úgy döntött, hogy temessék be a balesetet szenvedett szerelvényt a halottakkal együtt! Erre egész Kínában kitört a felháborodás!

A miniszter megbukott és megkezdődött a vizsgálat, amely csak most jutott el a bírósági tárgyalásig. A bulvársajtó persze élvezettel vizsgálta azokat a részleteket, amelyek kiszivárogtak a miniszter életéről. Például arról, hogy az éltes elvtársnak legalább egy tucat második felesége volt! A hölgyek költségeit olyan vállalkozók fizették, akik mind akartak valamit a miniszter úrtól. A vasútügyi miniszter pere az első magasrangú korrupciós ügy, melyet Hszi Csinping elnök idején kezdenek el tárgyalni. Kína új első embere kíméletlen harcot hirdetett a korrupció ellen. Kínában a törvények lehetővé teszik a halálos ítéletet korrupciós ügyekben …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez