Dagad a judobotrány Japánban

Lemond a japán cselgáncsszövetség teljes vezérkara.

A botrány már fél éve kirobbant. Januárban kiderült, hogy a női válogatott edzője, Haraki Vemura, egykori világbajnok, rendszeresen fizikailag bántalmazta tanítványait. Ha nem teljesítettek jól az edzésen felpofozta őket, de a bambuszkardot is használta fenyítési eszközként. Az erőszakos kapitány még az év elején lemondásra kényszerült.

Áprilisban arra derült fény, hogy a szövetség néhány tagja a saját zsebébe „térítette el”azt a központi támogatást, amely csakis edzőknek járt. Majd májusban a szövetség egyik vezető tisztségviselője szexuálisan zaklatta a női válogatott egyik tagját. A japán cselgáncsszövetség vezérkara hosszú időre hallgatásba burkolózott hivatkozva arra, hogy még zajlik a botrányos ügyek vizsgálata. De most sajtóértesülések szerint összehívták a végrehajtó bizottság rendkívüli ülését. Ezen bejelenti lemondását az elnök és négy közvetlen munkatársa.

A nemzetközi cselgáncsszövetség felszólította a japán judo irányítóit, hogy tegyenek rendet a házuk táján és október 15-ig vár hivatalos jelentést a történtek kivizsgálásáról és az elkerülhetetlen szankciókról. A jelek szerint ezt a jelentést már a japán szövetség új vezetői fogják elkészíteni. És most már csak az a kérdés, hogy a most távozó elnök és munkatársai is részesülnek-e valamilyen büntetésben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez