Mellévizel? 100 jüanbüntetést fizet!

Kína egyik legnagyobb városában, Sencsenben döntött így az önkormányzat: ha valaki nyilvános vécékben mellévizel, akkor büntetést kell, hogy fizessen. A büntetés összege kínai viszonylatban elég magas: 100 jüan, vagyis mintegy 12 euro.

A 10 milliós nagyváros polgárai azóta a kínai Twitteren,a Weibon vég nélkül vitatják: vajon életszerű-e az önkormányzat ötlete? Sencsen vezetői azzal indokolták a döntést, hogy sok vidéki polgártárs nem a civilizált szokásoknak megfelelően végzi a dolgát, és ez komoly gondot jelent a vécéket takarító önkormányzati vállalatnak.

Mégis, hogy fogják kiróni a büntetést? Minden közvécében sasszemű felügyelők lesznek? Így legalább csökken a munkanélküliség!- ironizált az egyik hozzászóló. A kínai export lassulása miatt ugyanis tömeges elbocsátások vannak Sencsenben, amely a gazdasági reform mintavárosa. Kínában a hatóságok hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy civilizált körülményeket teremtsenek a köztereken és a közintézményekben. Egyre több helyen tiltják be a dohányzást- legutóbb a Tiltott városban, Pekingben- és a közvécékben igyekeznek kulturált körülményeket kialakítani. Vagy úgy, hogy fizetőssé teszik a mellékhelyiségeket vagy pedig úgy, hogy száz jüanra büntetik azt, aki mellévizel Sencsenben, Kína egyik legnagyobb városában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez