Életfogytiglan a főkádernek Kínában

Korrupció és hatalommal való visszaélés miatt életfogytig tartó börtönbüntetést kapott  Po Hsziláj /Bo Xilai/, aki tavaly még a mindenható Politikai Bizottság tagja volt. Több mint harminc éve ő a legmagasabb rangú vezető, aki ilyen súlyos büntetést kapott.

Utoljára a négyek bandáját ítélték el Kínában a csúcsvezetés tagjai közül. Mao elnök özvegye és három társa azt követően került börtönbe, hogy 1976-ban az államfő halála után Teng Hsziaoping átvette a hatalmat. Akkor is, és valószínűleg most is a politika játszotta a főszerepet, bár az Új Kína hivatalos közleménye kizárólag a korrupciós részleteket ismerteti.
Eszerint a 64 éves Po Hsziláj és családja 1999 és 2012 között 20,44 millió jüant vágott zsebre illegálisan. Ez mintegy 3,3 millió dollár. A törekvő káder, akinek édesapja Mao elnök egyik kedvenc funkcionáriusa volt, ezalatt az idő alatt Dalien város vezetője, Liaoning tartomány kormányzója, kereskedelmi miniszter, majd végül a tartományi jogú Csungking város első embere volt. Ő gyakorolta a politikai hatalmat, a pénzt pedig jogász neje gyűjtötte be. Po feleségét nemrég feltételesen halálra ítélték, mert megmérgezte egy brit “üzletfelét”, akivel nézeteltérése támadt.
Mindez része annak a nagy korrupcióellenes kampánynak, melyet az új kínai vezetés indított el. Csakhogy már Po Hsziláj is nagy korrupcióellenes kampányt folytatott Csungking városában, amely az ő idejében igen dinamikusan fejlődött. Igen népszerű vezető volt, aki többé-kevésbé nyíltan hangoztatta: eredményei alapján pályázik az első számú vezető posztjára Pekingben. Ott viszont csak a harmadik helyet kínálták fel neki, és megkezdődött a politikai harc. Amely végül azzal fejeződött be, hogy Po és neje börtönbe került, és lehet, hogy ott is maradnak az életük végéig. Ha elfogadták volna a politikai kompromisszumot, akkor most a nemzetgyűlés elnöke lehetne Po Hsziláj, a vezetés harmadik számú embere Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez