Tiltott az “éretlen szerelem” Kínában

Zao Lien – túl korai szerelem, ez a tinédzserérzelmek hagyományos jellemzése a Mennyei Birodalomban. 92 millió középiskolást most arra intenek: óvakodjanak ettől, és koncentráljanak a tanulmányaikra!

Mindezt olyan komolyan veszik, hogy Hangcsouban elrendelték: Fél méternél nem mehetnek közelebb egymáshoz a két nem tagjai! 

A selyem városában még arra is felhívják a fiatalok figyelmét, hogy párban sétálgatni, a középiskola környékén, szintén nemkívánatos jelenség.

 Más városokban nem mennek ennyire messzire, de mindenütt óvják az “éretlen fiatalokat” attól, hogy “idő előtt” szerelembe essenek, és ezzel hátráltassák a tanulmányaikat. Minthogy minden családban csak egy gyerek lehet, a tanulmányi eredeménynek óriási szerepe van abban, hogy milyen is lesz az egész család jövője. Épp erre hivatkoznak a középiskolák igazgatói amikor finomabb vagy szigorúbb módszerekkel megpróbálják lebeszélni a fiatalokat a szerelemről.

Érdekes módon még a kommunista ifjúsági szövetség lapja is úgy érzi, hogy ez azért már túlzás: “Teljesen normális dolog, ha fiatal emberek szerelmesek lesznek. Nincs ebben semmi rossz. Feltéve persze, ha emiatt nem hanyagolják el a kötelességeiket!”- írja a hatalom véleményét általában hűen tükröző lap.

A neten természetesen már hatalmas visszhangja van a témának: a fiatalok többsége nyíltan gúnyolódik a vaskalapos öregeken. Mások arra hívják fel a figyelmet: sok kínai fiatal folytatja a tanulmányait Amerikában. Számukra ez amúgyis is nagy sokkot jelent, nem kell ezt még tetézni olyan tilalmakkal, hogy egy fiú nem közelíthet meg fél méternél jobban egy lányt- ahogy ezt egyes középiskolákban előírják Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez