Halálos robbanás Kínában

Kína kikötővárosában pénteken reggel eddig ismeretlen okból felrobbant egy olajvezeték. A halottak száma 22, de még emelkedhet, mert sokan megsérültek. Több mint száz tűzoltó dolgozik a robbanás helyszínén Csingtaoban.

A munkások épp javítottak egy olajvezetéket, amikor a robbanás bekövetkezett. A detonáció hatalmas volt. Komoly zűrzavar keletkezett, mert a robbanás helyszíne viszonylag közel van a kikötőhöz, amely az egyik legforgalmasabb Kínában. Egy forgalmas utat le kellett zárni.

Az olajtársaság, amelyhez a vezeték tartozott, a Sinopec, Kína egyik legnagyobb cége. A Sinopec-nek számos külföldi beruházása van Afrikában és Ázsiában. A kínai olajtársaságokat többször is bírálat érte külföldön, mert nem tartják be a technológiai előírásokat. Ennek oka az, hogy a kínai olajtársaságok túlságosan gyorsan váltak világcégekké, nem volt még idejük megfelelő szakembergárda kiképzésére. A másik ok pedig a mindenen átgázoló profithajsza!

A kínai mammutcégek célja a gyors haszonszerzés, és ennek érdekében olykor sutba dobják az alapvető technológiai elvárásokat is. Az olajiparban elég sok baleset történik Kínában, de a külvilág erről csak akkor szerez tudomást, ha olyan helyen volt a katasztrófa, ahol gyakran megfordulnak külföldiek is. Csingtao kikötője ilyen hely, ezért az Új- Kína hírügynökség is azonnal jelentette a balesetet, melynek legkevesebb 22 halottja van Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez