Török-magyar üzletember-találkozót szervezett a HITA

A turizmus, a fémipar, a gépipar, a logisztika és az ICT szektorból érkeztek törökországi résztvevők arra a török-magyar üzletember találkozóra, amellyel a Fiatal Vállalkozók Hete zárult Budapesten. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) által szervezett rendezvényen 18 török és 19 magyar cég összesen 83 üzleti tárgyalást folytatott le. 

Lendületes fejlődés jellemzi a török-magyar kereskedelmi kapcsolatokat, az elmúlt tíz évben többek között négyszeresére nőtt a két ország közti áruforgalom. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok tovább erősítésének szándékával szervezte meg a HITA, a FIVOSZ és az Enterprise Europe Network az üzletember-találkozót, amelyen szakmai előadások mellett négyszemközti üzleti találkozók keretében egyeztethettek a cégek jövőbeli üzleti együttműködési lehetőségekről.

Törökországi szervezőként a Török Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a TÜGIAD, valamint az Enterprise Europe Network isztambuli irodája kapcsolódott be a programba. Az Enterprise Europe Network a világ legnagyobb és egyben az Európai Unió egyetlen vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó hálózata. Iparágtól függetlenül sokrétű szolgáltatásaival segíti a kezdő, vagy csak alkalmilag exportáló cégeket, de támogatja a folyamatosan külpiacra termelő kis- és középvállalkozásoknak is. A Hálózat egyik fő célja a nemzetközi üzleti kapcsolatok erősítése, ezért a magyar cégek számára külföldi szakvásárok, kiállítások melletti b2b programokat szervez, vagy miként ezúttal is, üzletember-delegáció ki-, és beutazását készíti elő.

A programot Bödőcs Róbert, a HITA üzletfejlesztési és befektetés-ösztönzési elnökhelyettese nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a két ország hosszú távú gazdasági együttműködésének fontosságát. „A török-magyar üzletember találkozó a kezdete egy hosszú távú együttműködésnek, amelyet egyrészt a közös kulturális gyökerek, másrészt a TÜGIAD és FIVOSZ közötti együttműködés is segít. A kooperáció reményeink szerint a jelenlegi kereskedelmi kapcsolatok fellendítését eredményezi. Jövő nyáron egy follow-up találkozó követi az üzletember találkozót, ahol terveink és reményeink szerint konkrét szerződéseket írhatnak alá magyar és török cégek.”

A hallgatóságot köszöntötte Fatma Seda Sevgi török kereskedelmi tanácsos Törökország magyarországi nagykövetségéről. A résztvevő török cégek magyarországi befektetési lehetőségekről is tájékozódtak, majd személyesen tárgyaltak magyar cégekkel. Az üzletember-találkozón záróbeszédet mondott Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke, valamint a TÜGIAD elnöke, Ali Yücelen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez