Lávafolyam kavarog az új szigeten

Lávafolyamot figyeltek meg azon a kicsiny vulkáni szigeten, amely a minap bukkant elő hirtelen a Csendes-óceánból – közölték a japán hatóságok. Az “újszülött” szigetecske az alakját is változtatja, a japánok remélik, hogy nem tűnik el a hullámokban. 

A kis szigetnek a folyamatos vulkáni tevékenység miatt pénteken már egy második működő krátere is kialakult, a kitörések pedig két-három percenként követik egymást, akár 750 méter magasra lövellve a hamut és a vulkáni salakot – számoltak be a japán parti őrség megfigyeléseiről a hatóságok.

A sziget alakja már inkább az oválishoz közelít: 400 méter hosszú, 200 méter széles, és egy körülbelül 50 méteres kiszögellés látható rajta, melyet az egyik lejtőn leömlő, megszilárdult láva hozott létre. A lávaömlést a kutatók és a szigetecskét rendszeresen megfigyelő parti őrség vette észre. A kicsiny sziget az Ogaszavara-szigetcsoport Nisinosima nevű, lakatlan szigetétől körülbelül 500 méterre délkeletre helyezkedik el.
A szakértők szerint a lávafolyam megszilárdulása növeli az esélyét, hogy a sziget a felszínen marad, bár félő, hogy olyan hirtelen tűnik majd el a hullámok között, ahogy megjelent. Lehetséges azonban, hogy a kitörés sokáig tart, így a sziget tovább hízik – jelezte Josihiko Tamura, a Japán Óceánkutató Központ munkatársa. Ebben a térségben 40 éve nem jelent meg új sziget, az “újszülött” azonban még törékeny, és a kormány úgy döntött, a névadás előtt megvárja, hogy tartósan a felszínen marad-e.
A második világháború vége óta négy vagy öt hasonló szigetecske jelent meg az óceánban. Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, egy 1986-ban felbukkant földdarab pedig két hónap alatt eltűnt. A volcanodiscovery.com vulkánfigyelő portál úgy értesült, hogy a sziget ideiglenes neve Niidzsima, magyarul testvérhegy.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez