Washington a nyugdíjas partizánt akarja

Napok óta az Észak-Koreában fogva tartott, 85 éves amerikai veterán viselt dolgaitól hangos a világsajtó. Egyre újabb és újabb titkokra derül fény Merrill E. Newmanről, aki óriási kockázatot vállalt azzal, hogy visszatért az egykori harcmezőre.

Vérben ázó Kuwol hegység- ez egy antikommunista film címe Dél-Koreában, amelyben azokra a partizánokra, többek között a Fehér Tigrisekre emlékeztek, akik Kim Ír Szen ellen küzdöttek Észak-Koreában 1950 és 53 között. A film címe egyébként arra utal, hogy a véres akcók során a partizánok, a Kuwolnál kerestek menedéket.

A partizánok, azaz a Fehér Tigrisek között volt a most 85 éves Merrill. E. Newman, aki arany gyűrűt is kapott annak idején, amely a ” a Fehér Tigrisek”, azaz a partizánoknak járó elismerés volt. A férfi számára a gyűrű küldetése, azaz a partizánakciók szimbólumává vált, hiszen mélyen az ellenséges vonalak mögé bemerészkedve harcolt, illetve tanácsadói szerepet töltött be, magyarán szólva kémkedett.

Noha évtizedek teltek el azóta, a férfi soha nem vette le a gyűrűt, ujján kihívóan csillogott, akkor is, amikor egy hónappal ezelőtt visszatért az egykori hadszíntérre – mint turista, és találkozott egykori bajtársaival Dél-Koreában. Merrill vagy nem volt képes, vagy nem akart számolni azzal, hogy a két Korea közötti háború fegyverszünettel ért véget, de békét a felek sohasem kötöttek. Észak-koreai felfogás szerint továbbra is hadiállapot van az USA-val és Dél-Koreával szemben. Ráadásul Newman partizán volt, vagyis nem reguláris katonaként szolgált. A Fehér Tigrisrek szabotázsakciókat követtek el az észak-koreai kommunista rendszer ellen. Ezek a cselekmények pedig észak-koreai felfogás szerint nem évülnek el. Ezek fényében világos, hogy a férfi nemhogy óriási kockázatot vállalt azzal, hogy a gyűrűt nem vette le, és beszámolt háborús múltjáról, viselkedésével gyakorlatilag kihívta maga ellen a sorsot!

Mint arról korábban már beszámoltunk, az idős turista már épp hazafelé tartott, amikor lekapcsolták – a repülőgép fedélzetéről szedték le és vitték el Phenjanba.
Amerika kormánya azt kéri, hogy adják ki Newmant, mert az “sokat javítana a két ország megromlott viszonyán” – ahogyan fogalmaztak, Észak-Koreában pedig, a napokban egy hírügynökség nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen látható, hogysaját kezével írja le vallomását az egykori akciókról. A KCNA azt állítja, hogy a titkos műveletek során rengeteg civil halt meg, “köszönhetően” a Fehér Tigrisek akcióinak, valamint kitartóan állítja: Merrill. E. Newman mindent, a afelforgatós tevékenységet, az ártatlan civilek lemészárlását is töredelmesen beismerte, mi több, bocsánatot is kért tettei miatt.

Persze Észak-Korea vezetői nem annyira a múlt iránt érdeklődnek, hanem a jelenlegi tárgyalási pozícióikat akarják javítani az Egyesült Államokkal szemben. Washington mindenáron arra kívánja rávenni Észak-Koreát, hogy az hagyjon fel nukleáris programjával. Az Ifjú Generális, Kim Dzsong un, aki Kim Ír Szen unokája, közvetlenül szeretne tárgyalni az amerikai elnökkel. Washington viszont a hagyományos diplomáciához ragaszkodik, ahhoz a hatoldalú eszmecseréhez, amely Pekingben zajlik. A résztvevők: a két Korea, az USA, Kína, Oroszország és Japán. Jelenleg a tárgyalások szünetelnek. Az elfogott nyugdíjas partizán értékes tárgyalási adu lehet Észak-Korea kezében, hiszen egy amerikai háborús hőst tart fogva, akinek akcióiról filmet készítettek Dél-Koreában a már említett címen. Amerika kormánya pedig azt kéri, hogy adják ki Newmant, mert az “sokat javítana a két ország megromlott viszonyán” – ahogyan fogalmaztak. “Tekintettel Merrill E. Newman előrehaladott korára és egészségi állapotára, felszólítjuk a KNDK-t (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), hogy engedje el Newman urat, hogy hazatérhessen a családjához” – közölte egy nyilatkozatban Caitilin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a szóvivője.

3523128 3 ab8f photographie-de-merrill-newman-citoyen 4c0ee40cd803d2ec9e95774762cdba56

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez