Itt az okospelenka

Az ilyesmit természetesen Japánban találják fel. Egyrészt Japán a furcsa találmányok országa, másrészt pedig mert a rohamos mértékben elöregedő lakosságában a legidősebbeknek is jól jöhet.

 Már adtunk hírt kicsiknek gyártott okospelenkákról, amelyek – igen drágán – képesek a vizelet elemzésével automatikusan összetett jelentést készíteni a szülőknek a csecsemő aktuális belgyógyászati állapotáról. Ezúttal sokkal köznapibb problémára keresett és talált olcsón gyártható megoldást a Tokiói Egyetem kutatócsoportja.

A jelenlegi pelenkák „vizsgálatához”, vagyis, hogy használt-e a holmi, le kell vetkőztetni fiatal és idős embert egyaránt. Takao Someya és Takayasu Sakurai professzorok olyan rugalmas integrált áramköröket készítettek, amelyek vezeték (és természetesen vetkőztetés) nélkül képesek riasztást küldeni, ha cserére szorul a pelenka.

Ami igazán meghökkentő a fejlesztésben: a néhány forintba (!) kerülő érzékelők áramköreit közönséges tintasugaras nyomtatókkal is elő lehet állítani. Hogy miként, arról már nem szól a fáma, de ezen az áron az első pillantásra talán komolytalannak tűnő termék hatalmas mennyiségben lesz eladható. Nem csak Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez