Jobb célpont híján gyilkoltak a pályaudvaron a dzsihád harcosok Dél-Kínában

Külföldre akartak menni az ujgur dzsihád harcosok, de miután ez nem sikerült, késekkel rontottak a pályaudvar népére Kunmingban- nyilatkozta Jünnan tartomány első embere.

 

 29 embert öltek meg és 140-et sebesítettek meg hosszú késekkel szombaton este Jünnan tartomány fővárosának pályaudvarán. Négy dzsihád harcost a helyszínen lelőttek, négyen fogságba kerültek.

“Nem voltunk felkészülve arra, hogy ilyen messze a Hszincsiang-Ujgur tartománytól ilyen terrorakcióra kerülhet sor!”- ismerte el Jünnan tartomány első embere. Csin Kuangzsung /Qin Guangrong/ a pekingi közmédia kérdéseire válaszolva úgy nyilatkozott, hogy az ujgur szeparatisták nyolctagú csapata külföldre akart menni, hogy ott küzdjön a dzsihád ügyéért. Ám nem tudtak átjutni Kína és Mianmar határán. Ekkor a kínai-vietnami határon próbálkoztak, de ott sem jártak sikerrel. Erre visszatértek Jünnan tartományba, ahonnan vonattal próbáltak kijutni Kínából. Nem kaptak jegyet, ezért dühbe gurultak, és mészárolni kezdték a pályaudvar népét.

Így adta elő a sztorit Jünnan tartomány első embere. Ujgurok már korábban is próbálkoztak azzal, hogy dél felé meneküljenek el Kínából. Egy húsztagú csapat meg is érkezett Kambodzsába, ám onnan a hatóságok visszatoloncolták őket Kínába.
A török nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok, akik többnyire muzulmánok kisebbségbe kerültek saját szülőföldjükön. Ezért egyes szervezeteik el akarják szakítani szülőföldjüket, melynek a Kelet Turkesztán nevet adták. A kínai hatalom szemében ők szeparatisták és terroristák, akik az Al Kaida utasításait hajtják végre. A kínai nemzetgyűlés szerdán megnyílt ülésszakán terrorizmus ellenes törvényt terjesztenek elő, melyet minden bizonnyal el is fogadnak. Ez minden eddiginél szigorúbban bünteti majd a terrorakciókat Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez