Ugorj ki egy italra – és vidd a gyermeked is!

A „Kanpai!” –felkiálltás, óriási méretű menük, és végtelen környi olcsó sör: az izakaya már régóta szerves része a Japán éjszakai életnek. De sajnos úgy tűnik, valamiféle íratlan törvény diktálja, hogy az Izakaya minden szórakoztató tulajdonsága, – mint a hangos zene és füst – barátságtalan környezetet nyújtson a kisgyermekes szülők számára. Így sajnos az új szülők számára a baráti találkozások az Izakayaban sajnos csak az emlékeikben élnek tovább.

 

 

Danielle Demetriou élményei következnek egy Izakaya étteremben tett látogatásáról:

Egy Izakaya láncnál boldogan és gördülékenyen találkozhat a gyermek előtti –és utáni világ: ez a Monteroza. Az étteremlánc átíveli az egész Japán szigetcsoportot (már több mint 2000 helység, különböző nevekkel, mint az Uotami, Sennen no Utage, Shirokiya és a Yamauchi Nojo), és öt éve megtette azt az innovatív lépést, hogy vendéglátó egységeiben speciális „gyermek tereket” hozzon létre. Több mint 350 ilyen helységük van szerte az országban: mindegyik egyedi tervezésű, gyermek –és bababarát, így lehetségessé vált, hogy az egész család élvezhesse az Izakaya élményt.

Kíváncsiak voltunk, hogy működhet e a világon úgy egy pörgős Izakaya, hogy kielégíthassük egy egy éves kislány igényeit is – úgy döntöttük, megpróbáljuk.

Egy havas vasárnap találkoztunk a kisgyermekes barátainkkal és egy éves kislányukkal egy kora délutáni, 5 órai vacsorára. Az Izakaya egy névtelen fekete házban volt, nem messze a pályaudvartól. Ahogy kinyílt a lift az ötödik emeleten, átléptük a fényes és klasszikus, bár kissé kopott fa izakaya bejáratát.

A rockzene ellenére a személyzet kórusban köszöntött minket, és utasítottak, hogy cipőinket helyezzük a fából készült szekrényekbe.

Eddig tipikus Izakaya. Eközben barátaink két rohangáló kisgyermekét kérik, hogy vegyék le a cipőjüket, és legyenek kedvesek ne húzzák ki az összes szekrénykulcsot a helyükről- eközben a személyzetnek szeme se rebben. Türelmesen segítenek, a babakocsit a sarokban helyezhetjük el. Végül (kétségkívül belül megkönnyebbült sóhajjal) elvezetnek minket a gyermekes helységbe.

Ahogy az apró lábnyom matricákat követjük a padlón, átvándorolunk a „felnőttek területén” – sorokban állnak a boxok fa asztalokkal az ablaktalan térben. De ahogy az ajtó kinyílik, a gyermekek szája tátva marad: a különteremben a falon óriási szivárvány, hatalmas kosarak tele játékokkal, építőkockák, és még játék konyha is van! A főfalon egy hatalmas sárga kacsa, míg egy másik falon sorakoznak a TV képernyők: választható műsorokkal, karaoke – és gyermekprogramok seregével. A hab a tortán (legalábbis az én lányom számára) a mini Anpanman csúszda volt.

Eközben a szülők boldogan foglalják el helyüket a szoba jobb oldalán, amely igazán ismerős lehet: hosszú asztal süllyesztett székekkel, és a hatalmas menü gomb, amely összehívja a személyzetet, hogy leadhassák bőséges rendelésüket.

És kezdődik a móka: a következő néhány órában a szülők kiélvezik a baráti összejövetelt, míg a gyermekek elégedetten játszanak a nagy halomnyi játékok között: megállás csak pár falat erejéig a gyermekmenüből, ami sült dolgokat, és természetesen curryt tartalmaz.

A felnőttek eközben sört isznak és megosztják egymással az ételeiket –ami főleg csirke, és az, ami minden izakayát összeköt: az uborka és miso dip – és befejezhetik beszélgetéseiket, melyeket még szülővé válásuk előtt kezdtek -de a gyermek születése után megfelelő találkozóhely hiányában – nem tudtak befejezni.

Mi a legjobb az egészben? Eltekintve attól a ténytől, hogy korán volt, hogy a játékok néha hangos dallamokat játszottak, miközben az izgatott kisgyermekek a párnázott falnak ugráltak, igazán hűen adta vissza a gyermekek születése előtti, hamisíthatatlan Izakaya élményt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez