Földet ért a kazah sztyeppén három űrhajós

Biztonságosan földet ért kedden az az orosz Szojuz űrkapszula, amellyel a Nemzetközi Űrállomás egyik háromfős, orosz-amerikai legénysége tért vissza a Föld körüli pályán eltöltött közel hat hónapi szolgálat után.

 Az amerikai Mike Hopkins asztronautát és két orosz társát, Oleg Kotov parancsnokot és Szergej Rjazanszkijt szállító, Szojuz TMA-10M típusú visszatérő űrkabin, a Moszkva melletti orosz repülésirányító központ közlése alapján, közép-európai idő szerint 4 óra 24-kor landolt a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan várostól 147 kilométerre délkeletre.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élő televíziós közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyővel lefékezett kabin lassan leereszkedik a hó borította sztyeppére. Az orosz kutató és mentőjárművek azonnal a földet érés helyszínére indultak, mindvégig kapcsolatot tartva az űrhajósokkal.

Oleg Kotov visszatérése miatt vasárnap Vakata Koicsi japán asztronauta vette át a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnokságát, s ezzel első ízben került japán űrhajós kezébe az ISS legénységének irányítása.

A hazatért csapat helyére a tervek szerint március 26-án indul egy újabb váltás, benne Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyemjev orosz, valamint Steven Swanson amerikai asztronautával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez