A japán kormány felszólította Oroszországot

A japán kormány felszólította hétfőn Oroszországot, hogy ne csatolja területéhez a Krími Autonóm Köztársaságot, amelynek lakói az Ukrajnától való elszakadásra voksoltak a vasárnapoi népszavazáson. A referendumot Kanada is törvénytelennek minősítette.

 A japán kormány szóvivője azt mondta, hogy Tokió nem fogadja el az elszakadás 95 százalékos támogatását mutató népszavazás eredményét. Egyúttal arra szólította Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi jogszabályokhoz, illetve tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Japán az ukrán válság kérdésében továbbra is együttműködik a nagyhatalmak hetes csoportjához (G7) tartozó többi országgal – jelezte a szóvivő.

A szintén a G7-hez tartozó Kanada miniszterelnöke, Stephen Harper törvénytelennek minősítette a népszavazást. Úgy vélte, hogy Oroszország “illegálisan elfoglalta” a Krímet, és a szavazás eredménye “pusztán az orosz katonai ellenőrzést tükrözi”.

A G7 európai tagországai és az Egyesült Államok már korábban bejelentették, hogy nem fogadják el a népszavazás eredményét.

A grúz külügyminisztérium ugyancsak azt közölte, hogy nem fogadja el a krími népszavazás eredményét. A dokumentum szerint Tbiliszi “ismételten rögzíti, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez