Kína magyarázatot vár Washingtontól a kémkedés ügyében

Erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján a külügy szóvivője Pekingben. A hétvégén több nyugati újságban jelent meg leleplező riport arról, hogy az NSA Hu Csintao akkori kínai elnököt is lehallgatta.

 

 

Kezdetben az internetes kém program a Huaweit célozta meg. A Shotgiant program célja az volt, hogy bizonyítsa a Huawei a kínai hadsereg vállalata. A kínai óriást ezen a címen távol tartják Amerikában az állami megrendelésektől. A Huawei főnöke valóban a kínai hadsereg kutatólaboratóriumát vezette a nyolcvanas években ezredesi rangban, de állítása szerint ma már nincs kapcsolat a cég és a fegyveres erők között.

Az NSA programja sikeresen behatolt a Huawei szervereire Sencsenben, íly módon elérte, hogy a kínai vezetőket is le tudta hallgatni. Kína akkori első számú embere, Hu Csintao sem volt kivétel. Edward Snowden, aki kirobbantotta az NSA botrányt, először HongKongba menekült. Ott állítólag tájékoztatta a kínai elhárítást arról, hogy az NSA bejutott a Huawei rendszerébe. Válaszul az amerikaiak közölték, hogy a kínai hadsereg Sanghajban különleges kémalakulatot állított fel. Az ő feladatuk az elektronikus hírszerzés. A fő célpont az USA. Állítólag már be is jutottak néha a Pentagon rendszerébe.

Az elektronikus kémkedéssel kapcsolatos legújabb botrány akkor robbant ki, amikor küszöbön áll az amerikai-kínai csúcs Hágában. Barack Obama és Hszi Csinping találkozóján minden bizonnyal szerepet kap majd a Huawei ügy is, de a fő téma feltehetően az ukrajnai válság lesz. Az USA élesen elítéli azt, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet és miatt szankciókat alkalmaz Moszkvával szemben. Peking álláspontja az, hogy a szankciók nem oldanak meg semmit Ukrajna esetében sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez