A szökés – szaúdi változat

Szaúd-Arábiában tavaly novemberben járt le a híres “amnesztiatörvény”, s azóta szinte gőzerővel folyik az illegális bevándorlók összegyűjtése és kitelepítése. A kitoloncolásra várók korántsem nyugszanak bele a helyzetükbe, ezért gyakran törnek ki zavargások a menekülttáborokban, vagy pedig szinte mindig megpróbálnak megszökni, ami legtöbbször nem sikerül nekik. Azonban a mai napon egy etiópiai csoportra rámosolygott a szerencse: sikeres megszöktek az egyik táborból. 

Még jelenleg is zajlik Szaúd-Arábiában az a rendőrségi hajtóvadászat, amelynek a célja, hogy elfoglják a ma reggel kiszabadult illegális bevándolrókat. A hetven szökevény -többségük etiópiai – éppen kitoloncolásra vártak egy Rijád meletti menekülttáborban. Csakhogy az etiópi vendégmunkások csináltak egy nagy lyukat az amúgy is repedző falszakaszon, amin keresztül megszökhettek. 

„Hetven embernek sikerült megszöknie, mire a tábor őrei észrevették a lyukat. A szaúdi hatóságok nagy erőkkel keresik az illegális bevándorlókat, eddig 25-t sikerült elfognunk. Kérjük a lakosságot, hogy ne akadályozzák a rendőrség munkáját és ne nyújtsanak a kitelepítésre váróknak menedéket. – jelentette ki a rijádi rendőrség szóvivője, majd hozzátette: „Csak idő kérdése, amíg elkapjuk őket.”

Szaúd-Arábiában már nem ez az első eset. November óta, amikor Rijád hozzálátott az illegális bevándorlók kitoloncolásához, többször sor került szökésekre, lázadásokra és zavargásokra a különböző fogolytáborokban. Például tavaly decemberben a Jeddah városának egyik fogolytáborában, ahol jemeni állampolgárok vártak a kitelepítésre, zavargások törtek ki, amit napokig tartott leverni. Ugyanebben a hónapban Rijád Manfuhah kerületében szintén összecsaptak a bevándorlók a rendőrséggel, két ember életét vesztette. A biztonsági erők 20 szaúdi és 601 külföldi állampolgárt tartóztattak le. 

A belügyminisztériumi jelentések szerint eddig 574 000 illegális bevándorlót telepítettek ki az országból. Rijád azért döntött a deportálás mellett, mert a 27 milliós szaúdi lakosságból körülbelül 9 millió külföldi, s 2012-ben a munkanélküliségi ráta 13 százalékos volt az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez