Megkezdődött Kína legnagyobb maffiapere

Szecsuán tartomány legnagyobb vállalkozói voltak a Liu testvérek, akik egész gengszterszervezetet működtettek. Gyilkosság, emberrablás, törvénytelen fogvatartás, pénzügyi csalás a főbb vádpontok.

 

Tekintettel arra, hogy a nagyvállalkozó Liu testvérek megkenték a helyi hatóságokat is, a pert nem Szecsuán tartományban, hanem a közeli Hupejben tartják meg. A két Liu bányászati céget üzemeltetett, melyeknek volt legkevesebb 10 kisebb-nagyobb vállalkozása. 1993 óta gyarapították a vagyonukat maffia módszerekkel Szecsuán tartományban. A kilencvenes években a tartomány első embere egy rövid ideig Csou Jungkang volt. Kína egykori belbiztonsági főnöke ma a legmagasabb rangú célpontja a korrupcióellenes kampánynak Kínában. A kormányzó kommunista párt rendőrsége 90 milliárd jüant kobozott el az eddig érinthetetlennek tekintett kommunista főkádertől. Ez 14,5 milliárd dollár, vagyis több mint 3000 milliárd magyar forint.

A korrupcióellenes kampányt 2012 őszén indította el Kína új első számú vezetője. Hszi Csinping szerint a kormányzó kommunista párt hitele múlik azon, hogy bebizonyítsák, hogy fellépnek a korrupció ellen a legfelső helyeken is.

“Ne csak a legyeket kapjátok el, de a tigriseket is!”- utasította a kommunista párt belső rendőrségét, a fegyelmi bizottságot. Po Hsziláj, a Politikai Bizottság egykori tagja már életfogytig tartó börtönbüntetését tölti korrupcióért. A New York Times azt írta: Kína minden vezetője milliárdos amerikai dollárban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez