A kínai diákok imádják Angliát

A brit diákok aránya 26%, a kínaiaké 23%. Matek szakon a diákok 58%-a a Mennyei-Birodalomból érkezett. Ennek ellenére 29 év után először csökkent a külföldi diákok száma, mert a kormány megszigorította a feltételeket.

 

A kínai diákok imádják Angliát. Az USA mellett ez a fő célpont a külföldi tanulmányok szempontjából. Nemcsak azért szeretik Angliát, mert az oktatás angol nyelven folyik, ami Európában a kontinensen, vagy Japánban egyáltalán nem magától értetődő, hanem mert Nagy-Britanniában nagy figyelmet fordítanak minden egyes diákra. Amerikában, vagy Kínában tömegoktatás folyik, míg Angliában jut még idő és figyelem minden egyes diákra. Ezt nagyra értékelik a kínai diákok, akik elözönlötték az angol egyetemeket.

Milyen szakokat kedvelnek? A matematikát már említettük, ott már a többség kínai, de ugyanez a helyzet a média szakon is: 56% a kínaiak aránya. Ezek után jön a biznisz, amely 47%-ban kínai és végül a mérnöki tudományok. Itt 39%-os az arány. A kínai diákok tehát egyre nagyobb számban jönnek Angliába, de a külföldiek száma mégis csökken az egyetemeken.

A kormány ugyanis szigorította a bevándorlási feltételeket. Régebben az a külföldi diák, aki Angliában szerzett diplomát, könnyen elhelyezkedhetett. Ma már nem ez a helyzet, emiatt radikálisan visszaesett azoknak diákoknak a száma, akik az egykori brit birodalom területéről érkeztek. Különösen India és Pakisztán esetében látványos a visszaesés. Az egyetemek most azért lobbiznak, hogy a kormány enyhítsen a bevándorlási törvény szigorán, mert a külföldi diákok elmaradása komoly gondot okoz számukra.

Mi lesz az Angliában végző kínai diákokkal? Ők vagy hazamennek, vagy más országban próbálnak szerencsét. Ez a nemzedék már igazi világpolgár, aki Kínában született Angliában tanult és lehet, hogy Afrikában talál munkát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez