Tálibok elleni hadjárat Afganisztánban

Nagyszabású tisztogatásba kezdtek az afgán biztonsági erők az utóbbi 24 órában a tálibok ellen, aminek eredményeként megöltek 28 terroristát, megsebesítettek 25-öt, ötöt pedig foglyul ejtettek – közölte csütörtökön az afgán belügyminisztérium.

Afganisztánban a hét végén elnökválasztás és helyhatósági választások lesznek, amelyeket a tálibok hevesen elleneznek és színjátéknak mondanak. Emellett hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy minden erejükkel megpróbálják megzavarni a voksolást, és halálosan megfenyegették mindazokat, akik részt vesznek a választás megszervezésében és lebonyolításában.

Ígéretüket megtartották: az utóbbi hetekben egész sor terrorcselekményt hajtottak végre az országban, főként Kabulban. Szerdán például egy öngyilkos merénylő saját maga felrobbantásával megölt hat rendőrt a belügyminisztérium bejáratánál, és a tálibok – szóvivőjükön keresztül – megismételték korábbi fenyegetésüket, miszerint a választásokon részt vevők – a szavazók is – valamennyien a szervezet “jogos célpontjai” lesznek.

Megfigyelők szerint az, hogy a szerdai merénylőnek sikerült az egyik legszigorúbban őrzött intézmény ellen támadást végrehajtania, sokakat távol tarthat az urnáktól.

Az afgán hadsereg, rendőrség és hírszerzés emberei szerda reggel kezdtek négy tartományban – köztük Kabulban – nagyszabású akciókba a tálibok ellen, hogy lehetőleg minél nagyobb rendben folyhasson majd szombaton az elnökválasztás. Hogy a kormányerőknek voltak-e veszteségeik a tisztogatás során, azt nem közölte a belügyminisztérium.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez