Kínai hírszerzőket ipari kémkedéssel vádol Washington

Öt kínai tisztet nevezett meg az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki szerint 2006 és 2014 között a Sanghajban működő hírszerzői csapat rendszeresen betört amerikai cégek informatikai rendszerébe.

 

A Westinghouse Electric például akkor vált a kínai hacker hírszerzők célpontjává, amikor Peking épp arról tárgyalt az amerikai vállalattal, hogy négy atomerőművet vásárol tőlük. Más nagy amerikai cégek is az ipari kémkedés célpontjai voltak- hangsúlyozta Eric Holder igazságügyi miniszter. Elmondta: a kínai ipari kémkedés miatt sokezer amerikai veszítette el a munkáját. Hangsúlyozta, hogy az USA hatásos válaszlépéseket tesz, de azt nem mondta meg, hogy Washington mit fog csinálni. Nem véletlenül volt ilyen diszkrét az USA igazságügyi minisztere.

Pekingből azonnal megérkezett a válasz: az USA nem tudja, hogy mit beszél. A külügyi szóvivő szerint szó sem lehet elektronikus kémkedésről, viszont megemlítette: Snowden, aki leleplezte az NSA kémtevékenységét a világhálón, a többi között arról is beszélt, hogy a kínai informatikai óriás, a Huawei rendszeresen célpontjává vált az amerikai hírszerzőknek.

Kína és Amerika viszonya azóta feszültebb, hogy Obama elnök Ázsiában kijelentette: megvédi szövetségeseit Kínával szemben is. Közben persze az amerikai hadügyminiszter Kínába látogatott és első ízben megszemlélte a kínaiak új repülőgéphordozóját. Kína vezérkari főnöke pedig az USA-ban tesz látogatást.

Amerikának óriási gazdasági érdekeltségei vannak Kínában. Az igazságügyi miniszter arról beszélt Washingtonban, hogy a kínai kémkedés miatt veszett el sok amerikai munkahely. Valójában sokkal több veszett el akkor, amikor az amerikai cégek outsorcing révén Kínába vitték a pénzüket és ott létesítettek új gyárakat és nem Amerikában.
Miközben Detroit – a Motor City – haldoklik Amerikában, a külföldi autógyárak egyre másra hoznak létre új gyárakat Kínában.

Ma már Kína a világ legnagyobb autós piaca és a General Motors sokkal nagyobb profitot csinál a Mennyei-Birodalomban, mint otthon, ezért az amerikai-kínai hacker vita nem tűnik többnek, mint viharnak egy pohár vízben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez