Kínai korrupció miatt Londonban is vizsgálják a gyógyszermultit

A Glaxosmithandkline ellen korrupciós vizsgálat indult Londonban is, ahol külföldi megvesztegetés miatt is elítélhetik a Nagy-Britanniában bejegyzett multikat. Kínában 3 milliárd jüanos (480 millió dolláros) korrupcióval vádolják a világ egyik legnagyobb gyógyszergyárát.

 

Estek a Glaxosmithandkline részvényei a londoni tőzsdén azt követően, hogy bejelentették: a különösen nagy összegű pénzügyi csalásokat vizsgáló állami hivatal kivizsgálja azokat a külföldi vádakat, melyek a gyógyszermultit érték. Kínán kívül még Irakban, Jordániában és Lengyelországban merült fel az erős gyanú, hogy a Glaxosmithandkline lefizette a kórházak igazgatóit, hogy azok tőle rendeljenek gyógyszert.

Kínában a brit igazgatót előzetesben tartják, mert óriási korrupcióval gyanúsítják a céget. A Glaxosmithandkline Sanghajban egy külön turistairodát tartott fenn, amely luxus utakat szervezett a gyógyszermulti ügyfeleinek. A programokhoz csinos fiatal lányok társaságát is mellékelték, természetesen mindezt a Glaxosmithandkline számlájára. A brit cég szinte teljes vezérkarát előzetesbe helyezték Kínában.

2009 óta ez a legnagyobb külföldi korrupciós ügy a Mennyei-Birodalomban. Akkor az ausztrál Rio Tinto ügyeit vizsgálta meg a kínai bíróság és el is ítélte a bányászati multit.

Akkoris folyt vizsgálat Londonban is. Ami még kínosabb a Glaxosmithandkline számára az, hogy az USA-ban is nyomoz a korrupciót vizsgáló hatóság. Az Egyesült Államokban éppúgy, mint Nagy-Britanniában néhány éve bűnténynek számít a külföldi megvesztegetés. A multi cégek általában közvetítőket alkalmaznak, hogy ne nekik kelljen bíróságra járkálni korrupció miatt.

A Glaxosmithandkline ezt Kínában és néhány más országban elmulasztotta, ezért most nemcsak a Mennyei-Birodalomban várnak rá nehéz idők, hanem a gyógyszermulti központjában, Londonban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez