Meztelen mandarinok Kínában

Több mint ezer meztelen mandarint talált egy kéthónapos vizsgálat Dél-Kínában, Kuangtung tartományban. Meztelen mandarinnak azokat titulálják a Mennyei-Birodalomban, akik a családjukat külföldön tartják, míg ők fontos tisztségeket töltenek be a kormányzó Kínai Kommunista Pártban.

 

 

 

 

Kantonban a helyi pártvezetés úgy döntött, hogy az a meztelen mandarin, aki záros határidőre nem hozza haza családját külföldről, kirúgható az állásából. Mindenkit döntés elé állítanak: vagy a zsíros állás, vagy a család külföldi jóléte. 200-an már igent mondtak a felsőbb vezetésnek és szentül megígérték, hogy az iskolaév végén a család visszaköltözik Kínába. Általában nem olyan nagy távolságról van szó, mert a meztelen mandarinok többnyire a szomszédos HongKongban tartják családjukat. A pártvezetés szerint ez a korrupció melegágya, ugyanis így a pénzeket elég eljuttatni a családhoz, miközben a családfő otthon megcselekszi azt, amiért megfizették.

A Mennyei-Birodalomban erre a leghíresebb eset Po Hsziláj ügye volt. Az ő fia Angliában, majd Amerikában tanult, egy ideig a neje is a gyerek mellett volt. A befolyásos meztelen mandarin a mindenható Politikai Bizottság tagja volt és a 30 milliós Csungking első embere. A korrupciós botrány során a meztelen mandarin hazatért neje megmérgezett egy brit üzletembert, aki sokáig a befolyásos házaspár strómanja volt. Az ügyön végül rajtavesztettek. A feleséget halálra ítélték feltételesen, a férj életfogytig tartó börtönt kapott. Persze örökre eltűntek a politikai életből, mert ez is a korrupcióellenes kampány célja. A nemkívánatos mandarinok eltávolítása a kormányzó kommunista párt vezérkarából.

Csakhogy meztelen mandarinokkal tele van a Kínát kormányzó kommunista párt. Az ország és a kommunista párt első embere, a korrupcióellenes kampány atyja, Hszi Csinping a Harvard egyetemre járatja a lányát. Igaz, hogy a kisasszony álnéven tanul, nehogy a híres papa miatt túlzott figyelem irányuljon rá Amerikában. Érdemes azt is megemlíteni, hogy Kuangtung tartományban a meztelen mandarinok többsége nemet mondott. Nem hozzák haza a családot akkor sem, ha ezért kirúgják őket.

Kétélű fegyver a meztelen mandarinok ellen indított kampány a Mennyei-Birodalomban, de éppúgy mint a korrupcióellenes általános nagy kampányban, csakis azoknak tesznek fel kínos kérdéseket, akiktől meg kívánnak szabadulni. Azt már senki sem firtatja azután, hogy maguk a kérdéseket feltevő csúcsvezetők esetleg maguk is nem mezítelen mandarinok-e?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez