16 nap alatt vonattal – Kínából Európába

Új Selyemútnak nevezik a járatot, amely Csungking városát köti össze Duisburggal, Németországban. Több mint 11 ezer kilométer hosszú az út, amely 16 napig tart. Az áruk így sokkal gyorsabban jutnak el Kínából Európába, mint tengeren.

 

 

 

“A most meginduló vasúti Új Selyemút új lendületet adhat Kína és Európa kapcsolatának.”- ezt hangsúlyozzák Pekingben és Csungkingban. A 35 milliós kínai nagyváros önálló tartománynak számít a Mennyei-Birodalomban, s az utóbbi időben különösen dinamikusan fejlődik. A kommunizmus kezdeti időszakában háttérbe szorították, mert itt volt a kommunisták fő ellenfelének, Csang Kajseknek a fővárosa azt követően, hogy a japánok lerohanták Nankingot 1937-ben. A délkinai Csungking ma Kína egyik legdinamikusabb városa, egykori vezetője ma az ország harmadik számú embere, a nemzetgyűlés elnöke Pekingben.

Merre halad az Új Selyemút? Csungking városából indul a Jangce völgyéből, innen Hszian következik, az ősi főváros. Valahol errefelé uralkodott Kína első császára, Csin Sihuangti is. Itt vannak az agyagkatonák, akik a császár örök álmát őrzik. Innen Lancsou következik, a nyugati katonai körzet központja, majd pedig Urumcsi, a Hszincsiang-Ujgur autonóm tartomány fővárosa. Ezek után a vonat Oroszországban folytatja útját, majd Beloruszon és Lengyelországon keresztül érkezik meg Németországba.

Az Európai Unió Kína legnagyobb gazdasági partnere, ezen belül Németország kiemelten fontos a Mennyei-Birodalom modernizációja szempontjából.

“Az idei év Európa éve lesz Kína számára!”- hangsúlyozta Li Kocsiang kormányfő, aki most Európában tárgyal. Kína első embere, Hszi Csinping májusban járt Európában, ahol Brüsszel mellett felkereste Franciaországot és Németországot is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez