Börtönbe kerülhetnek a bérvizsgázók Kínában

“Ha valaki azt látja, hogy valaki más helyet vizsgázik, akkor azonnal értesítse a helyi rendőrséget!”- sürgeti körlevélben az oktatási minisztérium Pekingben. Honan tartományban tömegesen buktak le bérvizsgázók, sőt “elnéző” tanárok is az egyetemi felvételik során.

 

 

 

 

127 bérvizsgázó bukott le a gaokao során Honan tartományban Kína kellős közepén. A gaokao az egyetemi felvételi vizsga, amely döntő mértékben meghatározza a fiatalok jövőjét. Sokan sokféle eszközt bevetnek. A legegyszerűbb az, hogy bérelnek valakit, aki jó pénzért levizsgázik helyettük. Hogy lehet ezt megcsinálni, hiszen minden felvételiző diáktól hivatalos papírokat kérnek, sőt sok helyen már ujjlenyomatot is?!

Mindenre van megoldás: filmet csinálnak hamis ujjlenyomattal és ezzel csapják be a gépet. Az igazolványok esetében pedig lehet bízni az ” elnéző ” tanárokban. Ha valaki teljesen biztosra akar menni, akkor az egész termet megveszi, vagyis az összes felügyelő tanárt. Ez Honan tartományban 70 ezer jüant ért, valamivel több mint 11 ezer dollárt. Ehhez képest a bérvizsgázó, aki általában idősebb egyetemista, kifejezetten olcsó. Öt esetben 5000 jüant kértek, ami mintegy 800 dollár. Mind az öt bérvizsgázó vette is az akadályt, csak az ellenőrzés során bukott le. Az oktatási minisztérium most külön ellenőrző brigádot küldött Honan tartományba és a szintén problematikus Hupejbe, hogy vizsgálják meg a vizsgák tisztaságát. Amint bármilyen visszásságot tapasztalnak, irány a rendőrség. Az “elnéző ” tanárokat nemcsak kirúghatják, de börtönbe is kerülhetnek.

Persze nemcsak ezekben a tartományokban tesznek meg mindent a siker érdekében a vizsgázók a gaokao során. A nagy presztízsű egyetemek esetében egy bérvizsgázó már nem 5000, hanem 20-30 ezer jüant kér. Ez egész kis vagyon Kínában: 3200-4800 dollár.

Mi vár a vizsgázóra, ha elcsípik? 1-3 évig kizárják az egyetemi felvételi rendszerből. A bérvizsgázók és az elnéző tanárok börtönbe is kerülhetnek Kínában, ahol élethalál kérdés a fiatalok számára a gaokao, az egyetemi felvételi vizsga.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez