Kína nagykövetséget nyit Szomáliában

23 éves szünet után újra lesz nagykövetsége Kínának Mogadishuban- közölte a külügyi szóvivő Pekingben. A kínai küldöttség július elsején kezdi meg az új nagykövetség felállítását Mogadishuban, ahol az állandó terrorveszély miatt csak nagyon kevés diplomáciai képviselet működik.

 

Az Al Shabab állandóan támadja a külföldi létesítményeket Szomáliában, ezért kevés ország állomásoztat diplomatákat Mogadishuban. A legtöbb állam kenyai képviseletéről látja el Szomáliát is. Az USA is bejelentette nemrég, hogy 23 éves szünet után nagykövetet nevez ki Mogadishuban. Nagy-Britannia, az egykori gyarmatosító szintén fenntart diplomáciai képviseletet az országban. Törökország és Irán is érdeklődik Szomália iránt, ahol a húszéves polgárháború után kenyai, etióp és ugandai csapatok teremtettek úgy-ahogy elfogadható állapotokat.

Az Al Shabab, amely magát az Al Kaida északkelet-afrikai szárnyának tekinti, minden külföldit ellenségnek tekint Szomáliában.

Az ország parti vizei alatt állítólag Afrika legnagyobb földgázmezői rejtőznek. Ez minden bizonnyal motiválja a nagyhatalmak érdeklődését. Kína jelentős mennyiségű energiát importál Afrikából, de mind Dél-Szudán, mind Líbia igen problematikus ország. Nigéria, amely Afrika legnagyobb olajtermelő állama, a Boko Haram terrorista szervezettel küzd, nem épp nagy sikerrel.

Minden alternatíva szóba jöhet Kína számára, amely Afrika legnagyobb gazdasági partnere. A szomáliai nagykövetségen szolgálni mindenesetre nem lesz leányálom a kínai diplomaták számára sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez