Kínai cég vette meg Nagy-Britannia egyik gyorsétteremláncát

A Pizza Express 900 millió fontért lett a kínai Hony Capital tulajdona. Ez mintegy 300 milliárd forint. Az aukción a második helyen is egy kínai cég végzett Londonban.

 

 

 

 

 

Két hete nyitotta meg első éttermét a Pizza Express Pekingben. A brit gyorsétteremlánc, amely 1965-ben alakult meg Londonban, már rendelkezik 12 étteremmel HongKongban és 9 étteremmel Sanghajban. A brit cég főnöke üdvözölte a kínai vételt, mert az ázsiai terjeszkedés amúgyis a Pizza Express fő törekvése. Az új kínai tulaj közölte, hogy a Pizza Express menedzserei a helyükön maradnak. A Pizza Express 200 új étterem nyitását tervezi azt követően, hogy egy kínai cég megvásárolta.

A kínai tőke befektetők mind aktívabbak külföldön, mert hatalmas vagyonok halmozódtak fel Kínában és a bankok pocsék kamatokat fizetnek. A pekingi közszolgálati televízió nemrég nagy riportban bírálta, hogy a bankok lehetővé teszik hatalmas összegek átutalását külföldre, annak ellenére, hogy a törvények évente csak 50 ezer dolláros maximumot engedélyeznek. A bankok a törvényt különböző kiskapukon megkerülik, és olykor több milliárd dollárt is átutalnak külföldre. A jelentős összegű külföldi vásárlásokat engedélyeztetni kell a kínai cégeknek Pekingben.

A Hony Capital minden bizonnyal fontos politikai kapcsolatokkal rendelkezik, ha megvásárolhatta 900 millió fontért Nagy-Britannia egyik vezető gyorsétteremláncát, a Pizza Expresst.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez