8 milliárd dollárt hoz évente a jadecsempészet

Nyolcéves gyerekek is robotolnak a bányákban Mianmar északi részén, Kachin államban. A bányák nagyrésze a kínaiak kezén van, az illegális jade kereskedelem szintúgy. A drágaköveket, melyek egykor a kínai császár koronáját ékesítették, nagyrészt a Mennyei-Birodalomba szállítják, illegálisan.

 

 

 

 

 

“A kínaiak letarolják a piacot”- mondta egy kachin kereskedő a BBC tudósítójának. A kínaiak többet fizetnek, mint a helyi vállalkozók, de a munkakörülmények borzalmasak. Életveszélyes feltételek mellett dolgoznak a gyerekmunkások, akik között nyolc éves is van. A környezetvédelem egyáltalán nem érdekli a kínai vállalkozókat, letarolják a dombokat. Az egykori zöldellő Kachin állam piszkos bányatelep lett. Jade viszont jön bőven: fehér, fekete, zöld, narancs színű, vagy épp lila, esetleg sárga, nagyon sok a színárnyalat. A legnagyobb értéke a császári jadenak van. Ilyet küldtek régen az uralkodónak, aki a koronáját ezzel díszítette.

Most a kibányászott jade Mandalay-be kerül. Ez a város Mianmar északi részén a világ jadekereskedelmének központja. Az egymillió lakos jórésze ebből él. A hadsereg és a rendőrség elvben ellenőrzi az egészet, de csak a sápot szedik le, különben hagyják a kínai kereskedőket, hogy felvásárolják és kicsempésszék Mianmarból, az egykori Burmából az ország egyik legfőbb kincsét, a jade drágakövet.

Ázsiának ezen a részén régebben a jade értékesebb volt, mint az arany, azután Mianmar elzárkózott a világtól. Kachinban kitört a felkelés a központi hatalom ellen. Ez ugyan 20 éve békeszerződéssel ért véget, de továbbra sem teljes a nyugalom. Mianmar viszont 2011-ben nyitott a világ felé, a diktatúrát gyakorló katonatisztek átöltöztek, immár civilben járnak. Választásokat tartanak és kitört a demokrácia. Kína, amely mindigis a világtól elzárt Mianmar fő partnere volt, valósággal betört az országba. A vállalkozók zöme kínai.

A jadekereskedelem teljesen az ő kezükben van. Érthető, hiszen a vásárlók többsége is Kínában él. Becslések szerint a jade illegális kereskedelme évi 8 milliárd dollárt hoz a konyhára. Hogy ezért nyolcéves gyerekek is robotolnak a bányákban, ez aligha érdekli a kínai kereskedőket, akik Mianmarban felvásárolják a jade drágaköveket, hogy aztán becsempésszék őket a Mennyei-Birodalomba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez