Gyorsul a kínai gazdaság

7,5 %-al nőtt a GDP a világ második legnagyobb gazdaságában. Ez meglepte a szakértőket. A jó eredményt az ipar és a hazai fogyasztás növekedése hozta. Júniusban több mint 12%-al nőtt a hazai fogyasztás az 1,4 milliárd lakosú országban.

 

 

 

 

 

Idén 7,4%-os gazdasági növekedést szeretne elérni a pekingi vezetés, a jelenlegi állás szerint ez sikerülhet is. Korábban a szakértők többsége lassulásra számított. 2012-ben és 2013-ban “csak” 7,7% volt a gazdasági növekedés. A világ minden más országában ez kiváló eredménynek számított volna, de Kínában a reformok kezdete óta az évi 8%-os növekedést kötelezőnek tartották, mert óriási munkaerő-tartalék volt, s van Kínában vidéken. Több millió új munkavállalónak kell állást találnia a városokban. Ez csakis úgy lehetséges, ha az ipar gyors ütemben növeli a termelését és az exportot.

A világgazdasági válság óta Kína export lehetőségei csökkentek, mert a felvevő piacokon kisebb lett a fogyasztás. Így megnőtt a hazai piac fontossága. Miután Kínában gyors ütemben nőttek a munkabérek -a fejlett országokkal ellentétben-, ezért a hazai fogyasztás növekedése nem ütközött akadályokba.

A bankok kötelező tartalék rátáját is csökkentették, hogy a hitelezés feltételei előnyösebbek legyenek. Ha Kína tartani tudja ezt a növekedési ütemet akkor tíz éven belül megelőzheti az Egyesült Államokat és a világ első számú gazdasági nagyhatalma lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez