Egyre többet isznak a koreaiak

Nagyon úgy tűnik, hogy a koreaiak lassan lepipálják az oroszokat, ha alkoholizmusról van szó. Viszont sok koreainak nem is az élvezet a kiváltó ok, hanem inkább a szociális és munkahelyi kultúra, ahol az engedelmesség és a megfelelni vágyás nagyon fontos szerepet játszanak.

 

 

 

Ez a nyomás most már abban is kiteljesedik, hogy ne csak sört és bort iszogassanak, hanem felest felessel. Péntek esténként az utcák tele vannak részeg emberekkel, akik vagy lámpaoszloptól lámpaoszlopig támolyognak, vagy csoportok, akik egymást próbálják eltámogatni a legközelebbi állomásig, több-kevesebb sikerrel. Ezek az emberek között szép számmal láthatunk jól öltözött öltönyös alakokat, vagy egyenruhás diáklányokat, ahogy az út szélén, vagy a metró lépcsőjén bóbiskolnak.

Azoknak, akik először látogatnak el Szöulba sokkoló lehet, azonban a koreaiaknak ez teljesen normális a kereskedelmi és szórakoztató helyeken. A WHO statisztikái szerint egész ázsiában a koreaiak fogyasztják a legtöbb alkoholt, ami a 15 évnél idősebb felnőttek körében mintegy 12,3 litert tesz ki évente/fő.

Továbbá Korea legnépszerűbb töményéből, a soju-ból az ország termelésének 97 százalékát helyben adják el. Sehol máshol nem tartanak bent saját gyártású alkoholból az országban ilyen mennyiséget. A koreaiak gyakran kérdezik egymástól: „Ivásban jó vagy?” – mintha ez az erő és bátorság bizonyító értékű mivolta lenne.

Koreában az erre a kérdésre adott nemleges válasz elidegeníti az embereket egymástól. Ez azért van, mert Koreában az ivásnak erős társadalmi- kohéziós értéke van. Ha mindenki tésztalevest eszik, akkor neked is azt kell. Ha mindenki sörözne, akkor neked is azt kéne, de ahelyett inkább isznak valami keményebbet. A rövid idő alatt beköszöntött jólét ezt is biztosítja a koreaiaknak.

A történet nem lenne ilyen szomorú, ha mindenki szeretné az italt. Azonban a többség azt vallja, hogy nem kívánja, nem is szereti, csupán a társadalmi nyomás miatt néz a pohár fenekére, hogy ne lógjon ki a társaságból. A nem-ivó a társaság céltáblájává válik és kiközösítik.

Úgy vélik, hogy a munkahelyi összejövetelek elképzelhetetlenek alkohol nélkül, mert ivás nélkül nem lehet megfelelni a főnöknek. Ha viszont nem okoz örömet, akkor egyéni választásnak kéne lennie, hogy iszik e az ember, vagy nem, vagy ha igen, akkor mennyit és milyen minőségben.

Ha ez hosszú távon beépül a koreai kultúrába, annak bizony igen káros következményei lehetnek. Reméljük a fiatalabb generáció körében változni fog a helyzet és a kormány is nagyobb figyelmet fog fordítani a problémára.

 

Ford: F.Eszter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez