Egyre több öreg lesz öngyilkos falun

Ötször annyian vetettek véget az életüknek Hupej tartomány falvaiban tavaly, mint húsz évvel korábban. A rokonok csak a vállukat vonogatják, sőt azt mondják: “megváltás volt az öreg számára a halál.”

 

 

 

 

 

 

 

Miért lesznek öngyilkosok az öregek falun?

Mert nyomorognak és érzik, hogy terhet jelentenek a családnak. Sok helyen az ágyhoz kötött öregek mérgező növényi védőszert isznak, melyet a szorgos rokonok maguk adnak a kezükbe. Régebben élt még az ősi kínai tradíció, amely halálosan komolyan vette Konfuciusz mester tanítását. A fiú legfőbb kötelessége a szülők tisztelete és ellátása. Ma ez a szemlélet kiment a divatból.

A fiatal párok a gyerekre koncentrálnak és fütyülnek rá, hogy mi lesz a nagyival, vagy a nagypapával. Pedig a falusi öregek kevéssel is beérik. A kutatást végző szociológus szerint egy falusi nyugdíjas 10 évig elél 30 ezer jüanból, ami 4800 dollárt jelent összesen. Ha kiszámoljuk, akkor ez 40 dollár havonta. Nem épp csillagászati összeg, de falun Kínában ez is pénz és sok család sajnál ennyit az öregekre költeni. Az állam semmilyen nyugdíjat sem ad a falusiaknak.

Így aztán sok öreg levonja a következtetést és öngyilkos lesz. A nagy folyók hídjai mellett már külön öngyilkos szolgálatot szerveznek a rendőrök, mert olyan sokan akarnak így megválni az élettől. Kína egyre gyorsabban öregszik és az egyke rendszer miatt mind kevesebb fiatalnak kell gondot viselnie, mind több öregre. A városokban azért kevésbé drámai a helyzet, mert ott az öregeknek van legalább nyugdíja. Ez sem épp nagy pénz, de mégis valami. Arról nem is beszélve, hogy a városi nyugdíjas jogosult az ingyenes egészségügyi ellátásra, míg a falusi nem.

Egy betegeskedő öreg tehát nagy teher a falusi családnak, így nem csoda, ha sok helyen örülnek az öregek öngyilkosságának. Haláluk után még sokáig felveszik azt a kis szociális segélyt, melyet az önkormányzat kiutalt az öregeknek, akik inkább a halált választották Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez