Japán újra exportálja a fukusimai rizst

Szingapúr az első és eddig az egyetlen olyan ország, amely vásárol a fukusimai rizsből- közölték Japánban, ahol bejelentették, hogy az atomkatasztrófa hatása elmúlt, az erőmű közelében termett zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóak.

 

 

 

 

 

100 becquerel alatt van a zöldség és gyümölcs cézium tartalma- hangsúlyozzák Japánban, ahol a 2011-es cunami óta nagy a bizalmatlanság a Fukusima környékén termelt rizzsel kapcsolatban.

A bizalmatlanság külföldön sem kisebb. A két fő vásárló, Dél-Korea és Kína kerek-perec megtagadta a a fukusimai rizs behozatalát.
A fukusimai atomerőmű katasztrófája súlyosan károsította a környezetet és a céziumszennyeződés csak nagyon lassan szűnik meg. Az erőmű közvetlen környékén továbbra sem lehetséges az emberi élet.

A megye területére már visszaköltözött a lakók jórésze és újra megindult a rizs termesztése. A cunami előtt híres volt a fukusimai rizs Japánban és egész Ázsiában. Azóta viszont inkább hírhedt lett: még Japánban is sokan vannak, akik nem vesznek rizst Fukusimából, mert attól tartanak, hogy a sugárzás károsította az ottani termékeket. Aki azokból eszik, az maga is “sugárfertőzést kaphat”.

A hatóságok igyekeznek minden eszközzel eloszlatni az aggodalmakat, de Koizumi egykori kormányfő állt annak a mozgalomnak az élére, amely a fukusimai katasztrófa miatt -Németországhoz hasonlóan- atommentes övezetté szeretné változtatni a távol-keleti szigetországot. Abe Sinzo konzervatív kormánya viszont határozottan kiáll az atomenergia mellett, ezért is tartja szimbolikusan fontosnak, hogy immár újra exportálják a rizst Fukusimából.

Igaz, hogy még csak egyetlen országba, Szingapúrba, amely “megértést tanúsít Japán problémái iránt.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez