Óriási orosz-kínai földgázüzlet

Megkezdődött annak az orosz-kínai földgázvezetéknek az építése, mely évente 38 milliárd köbméter nyersanyagot szállít Szibériából Vlagyivosztokba, majd onnan Kínába. Az energiáért felelős kínai miniszterelnökhelyettes Jakutszkba repült, hogy hangsúlyozza az esemény jelentőségét a két állam gazdasága számára.

 

 

 

 

A több mint 4000 kilométeres földgázvezeték építéséről még Hszi Csinping és Putyin állapodott meg Sanghajban tavasszal. Mind Kína, mind pedig Oroszország számára óriási jelentősége van a gázvezetéknek, melyet a Gazprom épít több mint 5 milliárd dollárért.

A vezeték ugyanis harminc éven keresztül szállít évente 38 milliárd köbméter földgázt Kínába, amely a periódus végén várhatóan már a világ első számú gazdasági nagyhatalma lesz. Saját energiaforrásai a Mennyei-Birodalomnak viszonylag szűkösek, ezért az energiabiztonság miatt létfontosságú az orosz szállítás. Moszkvának is igen fontos ez az üzlet, mert az ukrán válság miatt mindinkább szembekerül Európával, amely az orosz földgáz legfőbb vásárlója.

Oroszország számára létfontosságúak a gázbevételek, ezek egyre inkább Kínából érkeznek majd. Kína már most is Oroszország legnagyobb gazdasági partnere, de a nyugati szankciók miatt Peking jelentősége egyre növekszik Moszkva számára. Ugyanakkor a kapcsolatok egyenlőtlenségét jelzi, hogy Kínának Oroszország csak a tizedik legfontosabb partnere, az első helyen az USA áll. Persze csak akkor, ha nem számítjuk egybe az Európai uniót, mert ebben az esetben az EU az első.

Moszkva nemcsak gazdasági, de katonai kapcsolatait is javítja Pekinggel a jelenlegi feszült helyzetben. Kínában tárgyalt az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. Mind ő, mind kínai partnerei hangsúlyozták, hogy Oroszország és Kína között stratégiai együttműködés áll fenn, s ezt a jövőben nemcsak folytatni, de fokozni is kívánják. Finom figyelmeztetés ez az USA-nak és Európának az ukrajnai válság kellős közepén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez