Áradnak a kínai áruk Közép-Európa felé a Selyemúton

Egymilliárd dollár értékű áru hagyta el vonaton Kínát Kazahsztán irányába az első félévben. A konténerek nagyrésze Európa jut- mondta Kína vasútügyi minisztere, aki újabb fejlesztésekről is beszélt.

 

 

 

 

 

“Mongólia, Kirgizisztán, Pakisztán és Nepál irányában fejlesztik most a vasúti közlekedést”- mondta a minisztert.

Felidézte, hogy szinte minden nagyobb kínai város pályaudvarán különleges tehervonatokat állítanak össze, melyek egy héten, vagy egy hónapban egyszer a távoli célpontokra szállítanak árut. Eddig Kazahsztán felé ment a legtöbb vonat a Nagy Selyemúton, melynek az európai végállomása Lengyelország és Belorusz.

Most kiegészítik ezeket a célokat Pakisztánnal, Nepállal, Mongóliával és Kirgizisztánnal. Mongólia mind fontosabb Kína számára, a nyersanyagai miatt. A kínai mongol kereskedelem értéke meghaladja Peking és Moszkva kereskedelmének értékét.

Az év végéig elkészül a majdnem 2000 kilométer hosszú gyorsvasút Lancsou és Urumcsi között, ez pedig alaposan felgyorsíthatja a forgalmat a Nagy Selyemúton. Itt érkezett Kínába Marco Polo, de azután évszázadokon át elhanyagolták a háborús viszonyok miatt. Most viszont Kína minden szomszédjával jó kapcsolatban van, ezért a Nagy Selyemút egyre inkább új szerepet kap a globális gazdaságban.

Régebben itt érkeztek a nyugati civilizáció termékei a Mennyei-Birodalomba, de a szerzetesek a buddhizmust is így hozták magukkal Indiából. Most viszont megfordult a dolog. Kína – mint a világ legnagyobb exportőre- a Nagy Selyemúton árasztja el termékeivel a világot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez