Fellebbez az életfogytiglanra ítélt ujgur tudós Kínában

Szeparatizmus vádjával ítélte el egy bíróság Ilham Tohti ujgur tudóst a Hszincsiang-Ujgur tartományban. A súlyos ítélet felháborodást váltott ki külföldön is. John Kerry amerikai külügyminiszter elítélte a pekingi bírósági döntést.

 

 

 

 

“Kína jogállam. Ennek megfelelő döntés született”- mondta a pekingi külügy szóvivője, amikor külföldi tudósítók Ilham Tohti elítélése kapcsán faggatták. Az ujgur közgazdász Pekingben a Minzu egyetemen tanított.

Ez az úgynevezett nemzeti kisebbségi egyetem a kínai fővárosban. A bíróság most felrótta neki azt is, hogy sok témában ujgur nyelven is publikált és ujgur tanítványait ezeknek az írásoknak az elolvasására buzdította. Az ujgur professzort eddig általában mérsékeltnek tartották. A Minzu egyetemen másképp nem is kapott volna állást. Januárban tartóztatták le, miután tiltakozott az ellen, hogy súlyos ítéletek születtek “ujgur szeparatista” perekben.

A Hszincsiang-Ujgur tartomány lakosságának döntő többsége ujgur volt a Kínai Népköztársaság kikiáltása idején /1949/, de mára már kisebbségbe került az őslakosság a saját hazájában. A városokban egyértelmű a kínai többség, ráadásul a jobb munkahelyeket is a kínaiak kapják. A politikai, rendőri és katonai vezetők mind kínaiak és az üzleti életben is egyértelmű a kínai fölény. Ezt sok ujgur kifogásolja. Állandóak a tiktakozások és tüntetések. Nem ritkák a terror akciók sem, melyeket iszlamista szélsőségesek hajtanak végre. Az Al Kaidanak van ujgur szekciója is, ez ma Pakisztánban működik.

Ez lehetővé teszi Kína számára, hogy az ujgur “szeparatistákat” összemossa az iszlamista terrorral, így nagyon súlyos ítéletek szülessenek, mint ezúttal is.
A Kínát kormányzó kommunista párt nyáron belbiztonsági konferenciát tartott a Tiltott Városban Pekingben. Ezen maga Hszi Csinping elnökölt. A konferencia határozatot hozott a vallási és nemzetiségi terrorizmus ügyében, és szigorú fellépést rendelt el. A rendőrség és a bíróságok azóta jóval keményebben lépnek fel az ujgur, vagy épp a tibeti tiltakozókkal szemben Kínában.

Papíron ugyan a Mennyei-Birodalom jogállam, de a kormányzó kommunista párt szava szent, így nem lehet azon csodálkozni, ha egy mérsékeltnek tartott ujgur tudóst életfogytig tartó börtönre ítélnek, semmiért. Ilham Tohti ügyvédei közöltek: fellebbeznek. Akkor majd kiderül, hogy Kína csakugyan jogállam-e?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez