A First Lady diktálja a divatot Phenjanban

Tűsarkú cipők, testhez simuló élénk színű ruhák, divatos francia stílusú kézitáskák. Hol vagyunk? Szöulban, vagy Pekingben? Nem, a világtól elzárkózó kommunista állam fővárosában Phenjanban, ahol az ifjú diktátor neje diktálja a divatot.

 

 

 

 

 

Ri Sol Ju lubickol a First Lady szerepkörében, míg elődei teljes mértékben a háttérben maradtak. Szinte senki sem ismerte a rendszert alapító Kim Ír Szen nejét, ugyanígy homályban maradt a dinasztia második tagjának, Kim Dzsong Ilnek is a családi élete.

Ri Sol Ju viszont, aki már két gyerekkel ajándékozta meg az ifjú diktátort, ily módon biztosította a dinasztia folytonosságát, szeret szerepelni. Egyáltalán nem mindegy neki, hogy milyen ruhában jelenik meg. Imádja a tűsarkú cipőt, mely nem is oly rég még a burzsoá dekadencia szimbóluma volt Észak-Koreában. Így egy picit magasabbnak látszik a First Lady, akit a diktátor egy válogatott leánycsapatból választott ki magának.

Ri Sol Ju kedveli az élénk színeket és a francia stílust. Chanel a kedvence. Azt nehéz lenne megmondani, hogy vajon a ruhái eredeti Chanel kosztümök-e, mert minden bizonnyal jól sikerült kínai hamisítványokról van szó, de az akkoris nagy haladás, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az elődei katonai egyenruhát viseltek.

Megengedheti-e magának egy fiatal nő Észak-Koreában, hogy a First Ladyt kövesse? Természetesen nem, de Phenjan, a főváros kivételt jelent. Az ifjú diktátor egyik első rendelete az volt, hogy csak az a család maradhat a fővárosban, ahol a családfő tagja az országot kormányzó Munkapártnak. Ennél fogva Phenjan a kommunista elit városa lett. Minthogy ők tartják a kapcsolatot a külfölddel, így számukra lehetséges a külföldi divat követése, ha szerény mértékben is.

Hogyha a First Ladynek jók a kínai hamisítványok, akkor miért ne lenne ezzel megelégedve egy kommunista kisasszony Phenjanban? Vidéken persze más a helyzet. Ott a lányok gumicsizmában járnak és munkás zubbonyt viselnek. A férfiak Phenjanban is konzervatívabban öltöznek. Maga a diktátor is követi a családi tradíciót és nemigen hord külföldi ruhadarabokat.

Egy dologban pedig kérlelhetetlen. Ez a farmernadrág, a legendás bluejeans. Ez Amerika szimbóluma Észak-Koreában. Régebben börtönt kockáztatott, aki farmerben merészkedett ki az utcára. Ma már a kínai utánzatok elfogadottak. de aki bizonyítani akarja hűségét a Vezér, a Párt és a Haza irányában, az sohasem vesz fel farmernadrágot Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez