Dél-koreai gép zuhanásos landolása

San Franciscóban a leszállópálya betonjára csapódott egy dél-koreai utasszállító gép 316 emberrel a fedélzetén.

 

10 óra és húszpercnyi repülés után nyugodtan készült a landolásra az Asiana Airlines dél-koreai társaság Boeing 777 típusú gépe, a fedélzeten 291 utassal és a 16 főnyi személyzettel. Gyönyörű, nyugodt, napos idő volt, tökéletes látási viszonyokkal. A fedélzeti műszerek jelzése szerint minden tökéletesen működött. Mégsem sikerült a leszállás. A gép, a szemtanúk beszámolója szerint, feltűnően lassan és szokatlan szögben közeledett a leszállópályához.

Először a farokrész ért földet, ennek következtében a gép többször is megperdült, de nem borult fel. Az utastér elülső felében tűz keletkezett, de a lángok a pilótafülkét nem érték el. Végül a gép két kifutópálya közötti részen fejezte be a szinte zuhanással felérő landolást. De az utasoknak és a személyzetnek nagyon gyorsan sikerült kijutni az égő Boeing 777-esből. A mérleg: 2 halott, 182 sebesült, köztük 10-en vannak kritikus állapotban.

A légitársaság közlése szerint a gépnek semmilyen műszaki hibája nem volt, repülés közben és közvetlenül a leszállás előtt sem tapasztaltak problémát. Az illetékes amerikai hatóság emberei már a helyszínen vannak, a vizsgálat megkezdődött. Egyelőre mind a koreai, mind az amerikai fél kizárja, hogy merénylet okozta volna a balestet.

A megkérdezett semleges szakértők vagy rejtett műszaki hibát, vagy a pilóta elhibázott manőverét említik lehetséges okként. Mindkét halálos áldozat kínai, ők a gép legvégén ültek, abban a részben, amely a betonhoz csapódott. A második legnagyobb dél-koreai társaság gépén 141 kínai utazott, köztük egy hatvanfős középiskolás diákcsoport, a két halálos áldozat közülük került ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez