Három kínai mérnököt raboltak el kurd fegyveresek Törökországban

Recep Tayyip Erdogan egyik legnagyobb belpolitikai sikere az volt, hogyha nehezen is, de viszonylag sikerült rendeznie a kormány viszonyát a kurdokkal és kivonulásra késztetnie a fegyveres Kurdisztáni Munkáspártot. Azonban az elmúlt napokban több összecsapásra is sor került Törökországban, s vasárnap este külföldi állampolgárokat is elraboltak a PKK fegyveresei.

A Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei először augusztus 22-én indítottak támadást egy török katonai határátkelő hely ellen Hakkari tartományban. A támadásban a PKK harcosai aknavetőkkel lőtték a török hadsereg állásait, de halottakról és sebesültekről sem érkezett hír. 

Augusztus 24-én pedig egy újabb támadásra került sor a hármas (iraki, szíriai, török) határnál fekvő Szilopi városban. Ezen a településen már régóta zajlottak tüntetések a vársoban épülő, második hőerőmű ellen. A PKK helyi vezetése már többször figyelmeztette Ankarát: ha nem állítják le az építkezést, akkor akár fegyverrel is megakadályozzák annak megépítését, mivel annak üzembe helyezése súlyos környezeti katasztrófát idézhet elő a térségben.

A PKK a támadás során foglyokat is ejtett, sőt külföldi állampolgárokat: Kína törökországi nagykövetsége kijelentette, hogy eltűnt három mérnök azután, hogy a kurd fegyveresek megtámadták a szilopi hőerőművet. A mérnökök éppen a helyi kisboltan vásároltak maguknak élelmiszert, amikor aknavetőtámadás és géppuskatűz hallatszott.  Az erőművet egy kínai vállalat építette, több mérnökük is dolgozott az építésén.  Egyelőre a kínai média nem szolgált további információkkal.

Peking arra kérte a török kormányt, hogy tegyen meg mindent az eltűnt török mérnökök felkutatásáért, és erősítse meg a hőerőművet építő kínai vállalat és dolgozóinak biztonságát. A török biztonsági szolgálat nagy erőkkel keresi az elrabolt kínaiakat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez