“Kislányom, hagyd a dzsihádot, és gyere haza!”

Tévéüzenetben könyörgött 20 éves lányának egy házaspár a skóciai Glasgow-ból, hogy térjen haza. Aqsa Mahmud tavaly novemberben utazott Szíriába, hogy férjhez menjen az ISIS egyik harcosához. És ha lehet, mártír legyen.

Khalida és Muzaffar Mahmood arról beszélt a CNN-nek, mennyire megdöbbentette őket a lányuk radikalizálódása. Mert mérsékelt nézetek uralkodtak a családban, és így is nevelték a lányukat. “Ő volt a legjobb lány. Nem tudjuk, mi történt vele.”

Aqsa egy magániskolába járt, mielőtt egyetemre ment. Ahonnét aztán kimaradt, hogy továbbálljon Szíriába. “Az volt az utolsó üzenete, hogy ‘A végítélet napján találkozunk… A menyországba viszlek benneteket, fogni fogom a kezeteket. Mártír leszek’.”

Amikor megérkezett Szíriába, felhívta a szüleit. Azóta is tartotta a kapcsolatot velük a közösségi médián keresztül. De azt, hogy az “Iszlám Állam” terrorszervezetben van, csak a hét elején tudta meg a család az újsághírekből. Amikor kiderült: Aqsa a twitteren, persze álnéven, otthoni terrortámadásokra szólította fel a briteket – írja a BBC.

A fiatal nő Umm Layth néven vezetett twitter-profilján, amit a héten megszűntettek, a Daily Mail szerint képek is voltak a mindennapi életről az ISIS uralma alatt. Akár csak a férjéről, meg a többi harcosról, akiket fanatikus fiatal feleségeik támogatnak. Olyanokat írt, hogy az, aki Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban vagy például Franciaországban hajt végre terrortámadást, vagy bárhol máshol, ahol elnyomják a muszlimokat, és hadat viselnek ellenük, legalább olyan fontos részese a dzsihádnak, mint azok, akik Szíriában vagy Irakban harcolnak. Vagyis az ISIS tagjai.

Aqsa a skót hatóságok szerint már tavaly év eleje óta részt vett dzsihádista anyagok terjesztésében: a tumblr-en a dzsihádról posztolt, és képeket rakott ki a szíriai háborúról. Októberben már arról írt, hogy támogatja az ISIS-t, novemberben pedig egy fotó jött, a lemenő nap fényében szálló repülőgépről, azzal a szöveggel, hogy “néha jobb mindent hátrahagyni, és csak lélegezni”.

A családnak közben fogalma sem volt arról, hogy mire készül a lány. De azt észrevették, hogy radikalizálódik, elkobozták tőle a szélsőséges írásokat és arra kérték, hogy inkább foglalkozzon az egyezemi tanulmányaival.

Mióta Szíriába érkezett, arra buzdított másokat is, hogy kövessék: áprilisban még egy listát is közzétett arról, hogy mit csomagoljanak az útra azok a nők, akik az ISIS-hez indulnak. Azt írta: a szűk abaja (hosszú fekete ruha), a fagyos tél, az áramkimaradások és a megbízhatatlan internetkapcsolat ellenére elégedett az új életével. “Arra teremtett bennünket az Isten, hogy anyák és feleségek legyünk – a nyugati társadalmak viszont kétségbe vonják ezt a rejtett feminista szellemmel.”

Az utolsó bejegyzéseit Rakkában írta: ez az ISIS szíriai fellegvára azóta, hogy márciusban a dzsihádisták legyőzték ott a kormányhű erőket, és vallási kisebbségek tagjait végezték ki, a lakosságra meg rákényszerítették a sajár szigorú saría-értelmezésüket.

Aqsa az egyike annak a körülbelül félezer brit állampolgárnak, akik Szíriába mentek, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez. David Cameron kormányfő éppen most kér nagyobb törvényi felhatalmazást ahhoz, hogy eredményesebben tudják felvenni a harcot a jelenséggel szemben. A héten bejelentette, hogy 28 ezer szélsőséges anyagot távolítottak el csak az idén az internetről a brit hatóságok, köztük 46 ISIS-videót.

Aqsa szülei azért fordultak a CNN-hez, mert remélik, hogy az üzenetük így eljut a lányukhoz. “Drága kislányom, kérlek, gyere haza. Annyira hiányzol. A testvéreidnek is. ” – mondta az édesanya. “Legdrágább kincsem, Allah nevében kérlek, gyere haza. Szeretlek.” 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez