Félmilliárdos drogfogás Szaúd-Arábiában. Dollárban

A szaúdi hatóságok összesen 1,8 milliárd riál, vagyis fémilliárd dollár értékű kábítószert foglaltak le az elmúlt fél évben egy rajtaütés-sorozatban – jelentette be a belügyi szóvivő. Ez forintban 122 és fél milliárdos fogás.

Egyebek mellett több mint 7 kiló nyers és csaknem 6 kiló feldolgozott heroin, 16 tonna marihuána és 21 millió amfetamin kapszula akadt a rendőrök horgára. Autóalkatrészekből, pizzás- és konzervesdobozokból, bútorokból, zsákokból. 1100-nál is több embert vettek őrizetbe, akik vélhetően nem könnyen adták meg magukat, mert négyet közülük a rajtaütések során megöltek. Az akciókban a biztonsági erők 43 tagja is megsebesült.

A féléves rajtaütés-sorozatban elkapott csempészek és terjesztők közül 741-en külföldiek voltak, összesen 35 országból – írja az al Arabiya.

Közben Dzseddában egy másik, Szaúd-Arábiában illegális tudatmódosító szerre is lecsaptak: égetett szeszt előállító gyárat számoltak fel a vallás- és erkölcsrendőrség emberei. Erről már az Arab News számol be. A piaüzem egy villában működött, az akcióról így beszélt a hatóság szóvivője: “Miután megfigyeltük több jármű mozgását a villa környékén, vizsgálódni kezdtünk, és felfedeztük, hogy a lakóépületet szeszgyárrá alakították át. Két afrikai bevándorló vezette az üzemet, egy férfi és egy nő, szaúdiak közreműködésével. Az alkoholt egyenesen a vásárlóknak adták el.”

Összesen 50 hordót koboztak el, mindegyikben 250 liter ital volt. Ezen kívül 48 darab másfél literes palack várakozott még a vásárlókra, már eladásra kész állapotban. Az őrizetbe vett emberek ellen eljárást indítottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez