Tizenegy iránit tartóztattak le a hatóságok, mert kritizálták Khomeinit

Ruhollah Khomeini iráni ajatollah már huszonöt éve halott, de az iráni hatóságok még mindig szigorúan megbüntetik azokat, akik megsértik az emlékét vagy bírálni merészelik őt. A mai napon tizenegy embert tartóztattak le, akik SMS-ben kritizálták az egykori államfőt, mégpedig az iraki-iráni háború kitörésének az évfordulóján. 

„Miután ellenőriztük, hogy miket küldtek egymásnak a mobiltelefonokon, vagyis pontosabban a WhatsAppon, a Viberen és a Line és Tango-n keresztül, szinte azonnal akcióba léptünk. Letartóztattunk 11 embert, akik sértő üzeneteket küldtek egymásnak a Forradalom Atyjáról. – nyilatkozta Esmail Mohebipour, a Shiraz tartomány iráni Forradalmi Gárda tartományának parancsnoka, aki hozzátette, hogy mindegyik letartóztatott személy elismerte a „hibáját”. Egy iráni bíróság pedig ultimátumot küldött a kormánynak, hogy azonnal tiltsa le az előbb felsorolt applikációk használatát. 

A helyi sajtó szerint azért tartóztatták le őket, mert bíráló és kritizáló üzenetet írtak nemcsak a jelenlegi kormányról és vezetőről, Ali Khamaneiről, hanem Ruhollah Khomeini ajatollahról, az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójáról is. Habár a pontos üzenet tartalma nem került nyilvánosságra, de az iráni média úgy tudja, hogy konkrétan az iraki-iráni háború miatt bírálták a volt Legfelső Vezetőt:  1980. szeptember 22-én tört ki ez a fegyveres konfliktus, s minden évnek szeptember 22-i napján megemlékeznek a nyolc évig tartó, egymillió halálos áldozattal (civil és katonai oldalon összesen), rendkívül kegyetlen és véres háborúról.

A háborút Szaddám Huszein kezdte, aki kihasználta, hogy az 1979-es iráni forradalom után meggyengült a persza állam és pontot akart tenni a határvita végére, valamint elejét akarta venni annak, hogy az iraki síiták is fellázadjanak az arab országban. Az Iránban “Kikényszerített háború” vagy “Szent Védekezésnek” nevezett háború eszközeiben hasonlóságot mutat az első világháborúhoz: villámháborúként indult, majd lövészárok háború lett belőle, amely során mustárgázt és egyéb vegyi fegyvereket is bevetett az iraki hadsereg. Khomeinit azért bírálták külföldön és belföldön egyaránt, mert legalább 95 000 gyerekkatona esett el a védekezés során, sőt voltak öngyilkos osztagok is. Mivel az irakiak profin értettek az aknatelepítéshez és Teheránnak gyakorlatilag semmiféle eszköze nem volt az aknák felderítéséhez és hatástalanításához, ezért az emberhullám-taktikát alkalmazták: az emberek – gyakran gyerekek – ezreit futottak keresztül az aknamezőkön, így tisztítva meg az utat a tankok és az iráni hadsereg előtt.

Ezen a napon iráni katonák rendeznek felvonulást Khomeini ajatollah mauzóleuma előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez