Folytatódnak a palesztin-izraeli tárgyalások Kairóban

Augusztus 26-a után csak most ültek tárgyalóasztalhoz az izraeliek és a palesztinok. A téma természetesen a gázai konfliktust lezáró fegyverszünet meghosszabbítása volt, főleg mert most kezdődnek a zsidó és a muszlim ünnepek. Azonban a tárgyalások a “nehéz szakaszba” érkeztek, miközben az aktuális események is befolyásolják azok menetét. 

Majdnem elmaradtak a diplomáciai tárgyalások, amikor tegnap hajnalban megölték Amar Aburt és Marván Kavaszmét, akiket azzal gyanúsítottak, hogy elrabolták majd később lelőtték azt a három izraeli tinédzsert, akiknek a halála vezetett az izraeli megtorló akcióhoz és a gázai hadműveletekhez. Ezzat er-Risk, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet egyik magas rangú képviselője úgy nyilatkozott, hogy a palesztin küldöttség éppen az egyiptomi titkosszolgálat kairói főhadiszállása felé tartott, amikor értesültek a történtekről, s tiltakozásuk jeléül visszafordultak. Mahmúd ez-Zahhár, a Hamász egyik alapító tagja szerint a szervezet Gázában és az övezeten kívül élő tisztségviselőivel folytatott egyeztetés után a palesztin küldöttek úgy határoztak, folytatják a tárgyalásokat.

A szélsőséges szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri Gázavárosban nyilatkozva elítélte a két “vértanú” meggyilkolását. Abu Zuhri kijelentette, hogy a két megölt férfi, Ammár Abu Ísza és Marván el-Kavászmi “jelentősen hozzájárult a zsidó telepesek elüldözéséért tett erőfeszítésekhez”. Zuhri hangsúlyozta: kivégzésük nem gyengíti a palesztin ellenállást.

Végül egyiptomi közvetítéssel sikerült a tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket, a tárgyalások az egyiptomi titkosszolgálat főépületében zajlottak. Egyiptom a tárgyalások után megerősítette: mindkét fél elkötelezettnek mutatkozott a tűzszünet fenntartása mellett. A megfigyelők szerint most következik a legnehezebb időszak, mivel meg kell egyezniük a Hamász lefegyverzéséről és egy légikikötő építéséről a Gázai övezetben. Ebben a két témában mindkét fél hajthatatlan. Továbbá Izrael vonakodik feloldani a gázai blokádot, amely lassan hét éve tart. A Hamász az öthetes háború alatt a határok megnyitását jelölte meg a harc egyik legfőbb céljaként, Izrael viszont a megszorítások lazítása előtt biztosra akarja venni, hogy azok nem nyitnak meg új utakat az övezetbe beáramló fegyverek előtt.

Ezzel párhuzamosan más jellegű tárgyalásokra is sor került. Mivel veszélybe került a 2014 áprilisi Fatah-Hamász kiegyezés, ezért a két palesztin szervezet kétnapos tárgyalásokba kezdett szintén Kairóban. Egyrészt a Fatah azt veti a Hamász szemére, hogy nem engedi ki a kezéből a Gázai övezet feletti ellenőrzést és nem hajlandó bizonyos kérdésekben az együttműködésre, miközben ők provokálták ki az izraeli légicsapásokat és szárazföldi inváziót. Ugyanakkor a radikális palesztin szervezet szerint a Fatah nem hajlandó folyósítani a Hamász közalkalmazottjainak fizetését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez