Meghaltak az öt évvel ezelőtt elrabolt német állampolgárok Jemenben

Jemen nemcsak most, hanem évek, évtizedek óta nem számít biztonságosnak, főleg a külföldi állampolgárok számára, mivel mind a terrorista szervezetek, mind a különböző törzsek komoly váltságdíjat kérnek értük cserébe, ami bizony jelentős bevételi forrást jelent. Öt éve egy német család tagjait ejtették túszul, akik közül háromnak a halálát csak most ismerte el a német kormányt. 

2009-ben a német Hentschel-házaspárt, gyerekeikkel együtt, rabolták el a jemeni terroristák, a helyi al-Kaida tagjai. Nemcsak őket ejtették túszul: további európai – pontosabban – holland turistát és segélyszervezetnek dolgozó embert hurcoltak el. A német pár szintén egy holland keresztény jótékonysági szervezet munkatársai voltak, egy kórházban dolgoztak a fővárostól, Szanaától 240 kilométerre északnyugatra fekvő Szaada városban. Itt élt velük a három gyerekük is: Simon, Lydia és Anna.

Pár hónappal később szaúdi közvetítéssel megindultak a tárgyalások a túszejtőkkel.  A közvetítők elérték, hogy a család 3 és 5 éves lányait, szabadon engedjék a terroristák.  A kislányokkal a feleség fivérének elmondása szerint a körülményekhez képest normálisan bántak a fogva tartásuk alatt. Nem volt szükségük pszichológiai kezelésre, ugyanakkor még hozzátette, hogy amikor 2010 májusában visszatértek Németországba már nem beszéltük németül, csak arabul. 

Berlin “megbízható titkosszolgálati információkra” hivatkozva állította azt, hogy a német család három tagja életét vesztette a Perzsa-öböl menti országban.  Steffen Seibert német kormányszóvivő rendkívül szomorúnak nevezte a történteket, és azt mondta, hogy már hosszú ideje tartottak ettől a hírtől.  Azonban arról nem közöltek információkat, hogy milyen körülmények között és hogyan vesztették életüket a túszok. Csak annyit tudni, hogy fiuk Simon még a túszejtés során vesztette életét, a férj és a feleség csak nemrég haltak meg. 

Jemenben a különböző törzsek gyakran külföldiek elrablásával próbálják rákényszeríteni a kormányt követeléseik teljesítésére. Az utóbbi 15 évben az arab országban több száz külföldit hurcoltak el, de többségük épen és egészségesen kiszabadult. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez