Nehéz éve lesz a szaúdi gazdaságnak

Nem túl szép 2015-ös évet jósolt az IMF Szaúd-Arábiának: A Perzsa-öböl menti monarchia jövőre súlyos gazdasági problémákkal nézhet farkasszemet. A pénzügyi szervezet tavaly még olyan előrejelzést tett közzé, miszerint a szaúdi gazdaság számára a 2014-es év lesz mélypont, de az idei esztendő geopolitikai eseményei miatt tovább fognak romlani a gazdasági mutatók.

Rijádot már régóta bírálják a külföldi pénzügyi szervezetek, hogy a szaúdi állam túlköltekezett és egyre nehezebb egyensúlyba tartania a költségvetését. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezen a héten közzétett előrejelzésében ismét figyelmezteti a szaúdi vezetést az előttük álló gazdasági problémákra. 

Tavaly a szaúdi gazdaság csupán 3,8 százalékos GDP-növekedést tudott elérni, amely elmarad a 2012-es 6 százalékos növekedéshez képes. Ez volt Szaúd-Arábia történetének eddigi legjobb éves gazdasági mutatója. A fogyasztói árak és az infláció növekedése, valamint a szaúdi kormány egyre nagyobb kiadásai – többek közt a lakásépítések – miatt 2014-re alig négyszazlékos növekedést prognosztizáltak.

2011-ben, amikor szaúdi királyságban is uralkodóház-ellenes tüntetések zajlottak, a rijádi kormány megijedt, ezért számos reformot vezetett be és megnövelte az államkiadások a nagyságát, mintegy 24%-al. Azóta évről évre egyre többet költ a kormány – 6-7 százalékkal – megakadályozva a tüntetések és a kormányellenes megmozdulások kialakulását. A szaúdi kormány most körülbelül 265 milliárd dollárt költ csak az építkezésekre. Ezzel párhuzamosan óriásivá duzzadt a védelmi büdzsé is. 2013-ban Rijád a védelmi célokra 59,6 milliárd dollárt fordított, megelőzve ezzel Nagy-Britanniát (57 milliárd USD) és Franciaországot (52 milliárd USD).

Dacára az olyan geopolitikai eseményeknek, mint az ukrán válság, vagy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet iraki és szíriai offenzívái, az olaj ára nem nagyon nőtt, sőt inkább lassa csökken. Ez pedig nagyon nem jött jól Szaúd-Arábiának. Jelenleg 101,6 dollárt adnak egy hordónyi szaúdi kőolajért, de 2019-re már csak 75 dollár lehet.

Emiatt a szaúdi központi banknak is fokozatosan csökken a bevétele, s jövőre kénytelen lesz a tartalékaihoz nyúlni. Az IMF szerint, ha folytatódik a jelenlegi trend, akkor 2019-re 300 milliárd dollár alá csökkenthet a tartalék, miközben ez a mennyiség még 700 milliárd dollár felett volt 2012-ben.

Ugyanakkor az IMF tagjai pozitívnak látták, hogy Rijád két hónappal ezelőtt megnyitotta a tőzsdéjét a külföldi befektetők előtt. A szaúdi tőzsdefelügyelettel összhangban azt állapították meg, hogy a Tadawulon (szaúdi tőzsde) 2015-től lesz képes fogadni a külföldi befektetőket, habár sok szigorú szabályt érvényben hagynak. A külföldi tőke nagysága 800 milliárd dollár fölé emelkedhet 2015-ben, miközben 700 milliárd USD volt tavaly.

Amiben viszont a szaúdi gazdaság nagyon jól teljesít és az IMF szerint sem várható jelentős romlás, az az államadósság kérdése. A Perzsa-öböl menti monarchia egyike azon országoknak, amelyeknek a legalacsonyabb az államadóssága, sőt ez a mennyiség is folyamatosan csökken. 2013-ban a szaúdi csupán GDP 2,7 százalékát tette ki az államadósság összege. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez