Lefejezték a negyedik túszt is. Egy 26 éves amerikai lehet a következő

Az ISIS bejelentette, hogy lefejezte negyedik nyugati túszát is, és közölte: egy fiatal amerikai lesz a következő áldozata az amerikaiak által vezetett légicsapások megtorlásának.

Az egyperces videóról megint a SITE hírszerző csoport számolt be elsőként: az a cég, amelyik a második amerikai túsz lefejezéséről készült képsort levadászta, és az ISIS szándékánál korábban nyilvánosságra hozta. A SITE Intelligence Services munkájáról itt olvashatnak.

A hír alig néhány nappal követte a brit parlament hozzájárulását az ISIS elleni katonai akciókhoz, és a Királyi Légierő csatlakozását a szélsőséges szervezet elleni harchoz. A brit külügyminisztérium azt közölte, hogy megpróbálja ellenőrizni a videó hitelességét, de David Cameron kormányfő már arról beszélt, hogy “Alan Henning brutális meggyilkolása azt mutatja, mennyire barbárok és visszataszítóak az ISIS terroristái.”

A miniszterelnök szerint Henning megölése azért volt különösen barbár tett, mert a férfi minden vallás hívein segített Szíriában. “Mindent megteszünk, ami a módunkban áll annak érdekében, hogy levadásszuk és az ogazságszolgáltatás elé állítsuk ezeket a gyilkosokat” – ígérte Cameron.

Obama amerikai elnök arról beszélt, hogy az Egyesült Államok mélyen elítéli a brutális gyilkosságot. “Szövetségeseink és partnereink széles koalíciójával folytatjuk a döntő akciót az ISIS meggyengítésére és végső megsemmisítésére” – mondta. 

A videó egyébként az eddigiek forgatókönyvére készült: a narancsszínű ruhába öltöztetett túsz bejelentésével indul. “Alan Henning vagyok. A parlamentünk azon döntésének, hogy Nagy-Britannia megtámadja az Iszlám Államot, én, a brit közösség tagja fizetem meg az árát.” Aztán ezt megerősíti a mellette álló, feketébe öltözött maszkos fegyveres is. Akinek a hangja a SITE szerint megegyezik a korábbi brit túsz, David Haines videójában szereplő férfiéval – írja a Wall Street Journal.

“David Haines vére a te kezedhez tapad, Cameron” – mondja. “Alan Henninget is lemészároljuk, de az ő vére már a brit parlament kezén szárad.” Mint a korábbi esetekben, itt is a lefejezés kezdetét mutatják, aztán már az a kép jön, amikor a fej az áldozat hátán fekszik.

Az ISIS megint megnevezte a következő potenciális áldozatot, egy amerikai segélymunkást, egykori katonát, Peter Edward Kassig-et. Aki 26 éves, Indianában született, szolgált az iraki háborúban, később pedig Libanonban dolgozott, önkéntesként vett részt a palesztin menekültek orvosi ellátásában. Később segélkyszervezetet alapított Törökországban, a Szíriából menekülőknek nyújtottak humanitárius segélyt. Egy évvel ezelőtt fogták el, amikor megpróbált eljutni a szíriai Deir Ezzourba.

“Obama, megkezdted a bombázást Szíriában is az embereink ellen. Így aztán helyes, ha mi is folytatjuk a te embereid lenyakazását” – mondja a fekete ruhás fegyveres.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Kassig tényleg az ISIS fogságában van. Caitlin Hayden szóvivő azt mondta: még vizsgálják ugyan a videót, de semmi okuk kéteékedni annak valódiságában.

A most kivégzett Henning családja többször is nyilvánosan kérte a férfi elengedését. Henning taxisofőr volt Angliában, és azért hagyta ott az állását, hogy teherautóvezetőként segítsen segélyt szállítani Szíriába. Decemberben fogták el, a brit hatóságok azt állítják: megpróbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédjék az életét, de nem tudták, hol tartják fogva a férfit.

A brit muszlimok, akik azt a segélykonvojt szervezték, amellyel a 47 éves sofőr Szíriába indult, több videóüzenetben kérték az ISIS-t Henning elengedésére. Alig több mint egy héttel ezelőtt Manchester környékén, ahol Henning élt, több mecsetben is imádkoztak a férfi biztonságos hazatéréséért, és “helyi hősnek” nevezték őt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez